Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψε σήμερα ότι πήρε συνέντευξη τον Οκτώβριο του 2017 από τον δράστη των επιθέσεων σε τεμένη του Κράισττσερτς, Μπρέντον Τάραντ, προτού του δώσει άδεια οπλοφορίας, χάρη στην οποία αγόρασε τα όπλα που χρησιμοποίησε στο μακελειό.

Ο Αυστραλός εξτρεμιστής Μπρέντον Τάραντ είχε κάνει αίτηση για να λάβει άδεια οπλοφορίας τον Σεπτέμβριο του 2017 και «μια ομάδα ελέγχου των πυροβόλων όπλων» της αστυνομίας τον επισκέφθηκε στο σπίτι του στο Ντάνεϊντιν τον επόμενο μήνα, επεσήμανε εκπρόσωπος της αστυνομίας σε ανακοίνωσή του.

«Ένα από τα στάδια για την απόκτηση άδειας οπλοφορίας είναι η επίσκεψη στο σπίτι του αιτούντα», εξήγησε η ίδια πηγή. «Στη συνέχεια όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες εξετάστηκαν και η άδεια (του Τάραντ) εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2017».

Ο Μπρέντον Τάραντ έδωσε τα ονόματα δύο Νεοζηλανδών ως εγγυητές. Η αστυνομία πήρε συνέντευξη από τα πρόσωπα αυτά και εκτίμησε ότι «πληρούν τις προϋποθέσεις» που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση της αστυνομίας, χωρίς να αναφέρει τα ονόματα των εγγυητών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Μπρέντον Τάραντ είχε αγοράσει πολλά όπλα τον Δεκέμβριο του 2017, μεταξύ των οποίων δύο ημιαυτόματα τουφέκια, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μια επαναληπτική καραμπίνα, τα οποία χρησιμοποίησε στην επίθεση της 15ης Μαρτίου εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς που κόστισε τη ζωή σε 50 πιστούς.