Την ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2018 επέδωσε σήμερα, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, o επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Ανδρέας Ποττάκης.

Κατά την επίδοση της Έκθεσης παρέστησαν, επίσης, η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Αντώνιος Συρίγος.

«Πρωτεύουσας σημασίας τα ζητήματα συνηγορίας υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών»

Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας την έκθεση υπογράμμισε:

«Καταδεικνύεται ότι στο σημερινό πλαίσιο, ενόψει και των Ευρωεκλογών, τα ζητήματα που αφορούν στη συνηγορία υπέρ των πολιτών παίρνουν μια πολύ ιδιαίτερη και πρωτεύουσα σημασία, καθώς και οι προκλήσεις και οι αναδιπλώσεις στο επίπεδο των δικαιωμάτων είναι ορατές μπροστά μας και εγγράφονται στην αντιπαράθεση σχετικά με τις εναλλακτικές για την ίδια την Ευρώπη, προφανώς και για τη χώρα μας, που αφορούν και τα θέματα Δημοκρατίας. Και τα δικαιώματα του πολίτη είναι συστατικό στοιχείο στην καρδιά της υπόθεσης της Δημοκρατίας.

Με αυτή την έννοια, η πρότυπη δουλειά που γίνεται από τον Συνήγορο του Πολίτη αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εφόδιο και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά αλλά και για τις πολιτικές δυνάμεις και το Κοινοβούλιο στην προσπάθεια, ακριβώς, ισχυροποίησης και θωράκισης της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, επίσης, πως η φετινή έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς έρχεται μετά το πολύ επιτυχημένο διεθνές συνέδριο «Κράτος και Κοινωνία. Προκλήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες», που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στη Βουλή, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής, όπου κωδικοποιήθηκαν και αναδείχθηκαν τα συμπεράσματα της δουλειάς που γίνεται από τις αρμόδιες και αντίστοιχες Αρχές στην ΕΕ και ευρύτερα, με βάση τις προκλήσεις σε κλίμακα Ευρώπης.

«Το 2018 χρονιά-ορόσημο για τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία και τον Συνήγορο του Πολίτη»

Ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης, παραδίδοντας την έκθεση τόνισε:

«Η συγκεκριμένη Έκθεση αφορά το 2018 το οποίο ήταν μια χρονιά- ορόσημο και για τη χώρα -για την κοινωνία, για την οικονομία, για τη διοίκησή της- αλλά και για την Ανεξάρτητη Αρχή.

Για την κοινωνία, την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας ήταν ορόσημο γιατί πρόκειται για μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής μετά από αρκετά χρόνια και πλέον πρέπει να θεωρήσουμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Η εποχή αυτή θα πρέπει να χαρακτηριστεί από την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας σε βάσεις στέρεες, σε βάσεις βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Θα πρέπει να ανασυνταχθούν οι διοικητικές δομές του κράτους, οι οποίες είχαν υποστεί σημαντική συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να αμβλυνθούν και οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή, ειδικά το 2018 δράσαμε, νομίζω, αποφασιστικά και με στοχευμένες παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας και σε πολλές περιπτώσεις πετύχαμε και επανυπολογισμό κρατήσεων, φόρων, τελών και θωράκιση ακατάσχετων προνομιακών επιδομάτων και τη διασφάλιση της επιστροφής καταβληθέντων δημοτικών τελών και άλλων κρατήσεων.

Φυσικά, μεριμνήσαμε για την προστασία των δικαιωμάτων όλων όσων κατοικούν στη χώρα, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στους περισσότερο περιθωριοποιημένους κοινωνικά και οικονομικά (στους ανήλικους, στα παιδιά, στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους αιτούντες άσυλο).

Η αλήθεια είναι ότι η μετάβαση στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή φέρνει μαζί της και νέες προκλήσεις. Από μόνη της η μετάβαση αυτή είναι μια νέα πρόκληση στην εποχή της νέας κανονικότητας.

Από την πλευρά μου θέλω να διαβεβαιώσω τον κύριο Πρόεδρο ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα επιμείνει με αποφασιστικότητα στη συνταγματική της αποστολή που είναι η διασφάλιση του κράτους δίκαιου, η προστασία των δικαιωμάτων όλων όσων κατοικούν στη χώρα και η μέριμνα για μια διοικητική λειτουργία η οποία αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».