H πλατεία Ανδρούτσου, στο Βλατερό της Πάτρας, πρέπει να ξέφυγε από την αστική ανάπλαση της άνω πόλης και την περίφημη αναβάθμιση των συνοικιών, ενός εκ των γραφικότερων περιοχών της αχαϊκής πρωτεύουσας. 

Δεν εξηγείται αλλιώς. Η εικόνα που συναντάει κάποιος πηγαίνοντας στην κεντρική πλατεία του Βλατερού δείχνει εγκατάλειψη, παραμέληση και αδιαφορία. Χόρτα που έχουν να κοπούν εδώ και μήνες, δέντρα που έχουν να κλαδευτούν εδώ και χρόνια, μάρμαρα σπασμένα, παγκάκια από την δεκαετία του '80 και περιττώματα σκύλων σε διάφορα σημεία, τα οποία κάποια στιγμή δεν γίνεται να μην πατήσεις. 

Οι κάτοικοι που ζουν γύρω από την πλατεία Ανδρούτσου, σε μία όμορφη και γραφική γειτονιά της Πάτρας, έχουν αγανακτήσει. Ήρθαν στα γραφεία του patrasevents.gr από μόνοι τους για να καταγγείλουν αυτή την εγκατάλειψη της πλατείας και γενικότερα της γειτονιάς τους, τονίζοντας ότι όσες φορές και αν έχουν προσπαθήσει να βρουν μία άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν τα έχουν καταφέρει. 

Το σημαντικό είναι ότι στην συγκεκριμένη πλατεία υπάρχουν στην δεξιά της μεριά ένα δημοτικό σχολείο και στην αριστερή της ένας δημοτικός παιδικός σταθμός. Τα παιδιά στα διαλείμματα ή και μετά το σχολείο θέλουν να παίξουν στην πλατεία που στην ουσία αποτελεί μία προέκταση του προαυλίου τους, όμως δεν μπορούν. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη λόγω της εγκατάλειψης. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλίση του εδάφους είναι ανώμαλη και ένα παιδί που θέλει να τρέξει κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει.

Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική παγίδα για τα παιδιά και τους γονείς τους. Τα αποκολλημένα μάρμαρα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της, τα σπασμένα πλακάκια και διάφορες άλλες φθορές που εντοπίζει εύκολα κανείς στη συγκεκριμένη πλατεία, την κάνουν ακατάλληλη για οποιαδήποτε δράση για παιδιά. 

Γι΄ αυτό και οι περισσότεροι από τους γονείς, παίρνοντας το παιδί τους από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, φεύγουν άρον - άρον, προσπαθώντας να προλάβουν καταστάσεις, παρόλο που την ίδια στιγμή το παιδί τους ζητάει να κάτσουν λίγο ακόμα στην πλατεία για να παίξουν.

Βλέπετε, η πλατεία Ανδρούτσου, θα μπορούσε να είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για παιχνίδι και για αναψυχή για τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, αν υπήρχε η σχετική φροντίδα από τους αρμοδίους. 

Δεν υπάρχει όμως. Όπως δεν υπάρχει παιδική χαρά. Πριν από ένα χρόνο περίπου την μάζεψαν τα συνεργεία του δήμου, όμως, δεν ήρθαν ποτέ να την αντικαταστήσουν με κάποια πιστοποιημένη, όπως έχουν κάνει σε τόσα και τόσα άλλα σημεία και πλατείες της Πάτρας. Οι κάτοικοι του Βλατερού απορούν και ρωτούν γιατί; 

Οι ρίζες των δέντρων έχουν σπάσει τα μάρμαρα, κάποια που τελικά δεν άντεξαν και έπεσαν αφού κανείς δεν τα φρόντισε, αντικαταστάθηκαν με... λίγο τσιμέντο και ένα δύο πλακάκια, που μάλιστα δεν ταιριάζουν αισθητικά με την υπόλοιπη πλατεία. Έτσι και αλλιώς όμως η εικόνα της πλατείας Ανδρούτσου είναι χάλια και αυτό δεν αλλάζει αν ο δήμος και τα συνεργεία του δεν προχωρήσουν σε ριζικές παρεμβάσεις. 


Ακόμα και τα πλακάκια της πλατείας έχουν βγάλει χορτάρι από κάτω τους. Τόσο καλά.

Το μόνο που έκαναν πρόσφατα τα συνεργεία του δήμου ήταν να "σηκώσουν" μια αντιαισθητική κολόνα, πάνω σε ένα από τα τσιμεντένια παγκάκια και να βάλουν ένα κουτί που μάλλον έχει να κάνει με τα καλώδια και την ΔΕΗ, το οποίο δεν είναι κλεισμένο καλά και θα μπορούσε εύκολα να γίνει επικίνδυνο. 

Και μιας και ο λόγος για καλώδια. Τα καλώδια του ρεύματος είναι τόσο χαμηλά που περνούν μέσα από τα κλαδιά των δέντρων, κάτι που ασφαλώς εγείρει κινδύνους για τους θαμώνες της πλατείας. Μια αστραπή, ένας κεραυνός, ένας δυνατός αέρας μπορούν να φέρουν ατυχήματα ή και δυστυχήματα ακόμα.  Όμως και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. 

Ο δρόμος της Αγίας Αναστασίας, στο πάνω μέρος της πλατείας, είναι γεμάτος από λακκούβες και υπάρχει ένα σημείο που ούτε κασκαντέρ δεν μπορούν να περάσουν. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν αρκετά παρατημένα αυτοκίνητα που παραμένουν σταθμευμένα στην θέση τους εδώ και χρόνια και έρχονται για να συμπληρώσουν και αυτά το καρέ της εγκατάλειψης. 

Για φως τις νύχτες ούτε λόγος. Στην πλατεία βασιλεύει το σκοτάδι και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει στέκι για παραβατικές δράσεις, όμως, η εικόνα της είναι τέτοια που ούτε οι "περιθωριακοί" τύποι, δεν την θέλουν. Όσο για τα σκαλάκια που οδηγούν στο Κάστρο; Δεν ανεβαίνεις από εκεί, είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνα. 


Προσοχή: Μιλάμε για μια πλατεία που αποτελεί ένα από κεντρικά σημεία της άνω πόλης η οποία, σύμφωνα με τα προγράμματα ανάπλασης, είναι να διαμορφωθεί και να ανακαινιστεί, για να αναδειχτεί τουριστικά. Η πλατεία Ανδρούτσου έτσι θα μείνει; Οι κάτοικοι του Βλατερού ακούνε για ανάπλαση και βάζουν τα γέλια, κοιτάζοντας την εικόνα της πλατείας τους και γενικότερα της περιοχής τους. 

Και επαναλαμβάνουν το ερώτημα: Γιατί αυτή η εγκατάλειψη; Η πλατεία αυτή, στο σημείο που βρίσκεται, μια ανάσα από το κέντρο και κάτω από το Δασύλλιο και το Κάστρο, θα μπορούσε να αποτελέσει, με δεδομένη την γραφικότητα της συνοικίας της, ένα από τα σημεία αναφοράς της Πάτρας και συνδετικός κρίκος της άνω και της κάτω πόλης, για τους τουρίστες που τους αρέσουν να περπατούν στα σκαλάκια και μέσα στα στενά για να πάνε στα αξιοθέατα της αχαϊκής πρωτεύουσας (Κάστρο, Δασύλλιο, Ρωμαϊκό Ωδείο κτλ)

Έτσι όπως είναι τώρα όμως ούτε οι κάτοικοι γύρω από αυτήν δεν την θέλουν. Προτιμούν να κάθονται στο σπίτι τους ή στην αυλή τους, παρά να πάνε στην πλατεία της γειτονιάς τους. Γιατί λοιπόν αυτή η εγκατάλειψη; Θα απαντήσει κανείς από τους αρμοδίους; Και το κυριότερο: Θα προχωρήσουν στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να αλλάξει η εικόνα της; 

(Οι φωτογραφίες είναι αποκλειστικά του patrasevents.gr).