Πέγκυ Τρικαλιώτη, μια ηθοποιός με περίσσιο ταλέντο, οι ερμηνείες της σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο καθηλωτικές. Ο δυναμικός χαρακτήρας με το γλυκό της χαμόγελο, το μελαγχολικό της βλέμμα, οι κινήσεις του σώματος και ο τρόπος που βγαίνουν οι λέξεις από τα χείλη της, συνθέτουν μια ηθοποιό  που ξεχωρίζει

Την θαυμάσαμε ως Ρηνούλα στο «Πρόβα Νυφικού», ως Πηνελόπη στο «Η αγάπη άργησε μια μέρα», ως Ευρυδίκη στη «10η Εντολή», ως Έλλη στον «3ο Νόμο» μα την αγαπήσαμε περισσότερο μέσα από τους υπέροχους ρόλους της στο θέατρο.

Είναι νέα, δυναμική και από τις πιο αγαπητές, ταλαντούχες και καταξιωμένες ηθοποιούς της γενιάς της. Έρχεται στην Πάτρα με την παράσταση «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση - σκηνοθεσία: Νικορέστη Χανιωτάκη, μουσική Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε στίχους Μαριλλένας Παναγιωτοπούλου.

Το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Αποτελεί το έργο του Μπρεχτ, με τις περισσότερες απευθύνσεις στο κοινό, με τις περισσότερες τομές στην δράση του. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, παραμένουν διαρκώς στη σκηνή συνθέτοντας ένα βουβό θίασο, που σχολιάζει και

Τους εμβληματικούς ρόλους του έργου ενσαρκώνουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ηρώ Μουκίου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μπέτυ Αποστόλου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ηλέκτρα Σαρρή.

Λίγο πριν ανέβει στην σκηνή του Πάνθεον η Πέγκυ Τρικαλιώτη μίλησε στο “Patrasevents.gr” τόσο για την παράσταση «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», όσο και για την συνεργασία της αυτό το καλοκαίρι με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.


«Έχουμε συνηθίσει την καλοσύνη να την μεταφράζουμε σε αφέλεια και αυτούς τους ανθρώπους να τους θεωρούμε λίγο χαζούληδες»

Ρ.E.: Πρωταγωνιστείτε στο έργο του Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν»  σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο και τη συνεργασία σας με τους συντελεστές της παράσταση.

Π.Τ.: Είναι ένα σπουδαίο έργο του Μπρεχτ, στο οποίο διαπραγματεύεται το καλό και το κακό και πως μπορεί ένας άνθρωπος να παραμείνει καλός σε μια κοινωνία διεφθαρμένη. Με πλησίασε ο Νικορέστης Χανιωτάκης και μου ζήτησε να παίξω αυτό τον διπλό ρόλο και είπα αμέσως το ναι. Ο κ. Χανιωτάκης μαζί με τον Γεράσιμο Σκαφιδά ανεβάζουν υπέροχα πράγματα. Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σε αυτή τη δουλειά, όλοι οι ηθοποιοί είμαστε δεμένοι σαν μια γροθιά και σε αυτό δεν υπερβάλλω. Παίζω πολλά χρόνια και ίσως να είναι η δεύτερη φορά που πραγματική είμαστε εννέα άτομα και είμαστε το ίδιο καλά τόσο επάνω όσο και κάτω από τη σκηνή. Είναι πολύ βασικό αυτό.

Ρ.Ε.: Υποδύεστε έναν ιδιαίτερο ρόλο. Θα ήθελα να μου μιλήσετε για το ρόλο της Σεν τε.

Π.Τ.: Κατεβαίνουν τρεις θεοί στη γη στην πόλη του Σετσουάν και ψάχνουν να βρουν έστω και ένα καλόν άνθρωπο για να σωθεί η πόλη. Βρίσκουν τον καλό άνθρωπο στο πρόσωπο μια πόρνης της Σεν τε και της δίνουν χρήματα για να σταματήσει την πορνεία και να καταπιαστεί με κάτι άλλο. Αυτή ανοίγει ένα καπνοπωλείο. Όμως επειδή αυτή εκπροσωπεί το ιδανικό καλό, είναι καλή μέχρι το μεδούλι της, μπαίνουν άλλοι μέσα στο μαγαζί και στην πραγματικότητα την «πνίγουν», την «κατασπαράζουν». Τότε αυτή για να μπορέσει να επιβιώσει εφευρίσκει έναν άλλο εαυτό, το alter ego της, ο οποίος είναι ένας σκληρός άντρας, ένα αγόρι. Έτσι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν αυτός ο φανταστικός ξάδελφος, ο Σουί Τα, εμφανίζεται για να μπορέσει να επιβιώσει. “Πως μπορείς να είσαι καλός όταν όλα γύρω σου είναι τόσο ακριβά;” αυτή είναι και η ατάκα του έργου.

Ρ.Ε.: Στην ερώτηση που θέτει και η ίδια η παράσταση, αν μπορεί ένας καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων στα τωρινά δεδομένα, εσείς τι απαντάτε;

Π.Τ.: Νομίζω πως όχι. Τουλάχιστον από μόνος του όχι. Πρέπει να υπάρχουν και άλλοι γύρω του και να θέλουν το ίδιο πράγμα. Για να μπορέσει να δημιουργήσει χρειάζεται μια ομάδα καλοσύνης, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου για  να πορευθούν. Ένας άνθρωπος δυστυχώς μόνος του, δεν μπορεί να επιβιώσει. Και αυτό γιατί έχουμε συνηθίσει την καλοσύνη να την μεταφράζουμε σε αφέλεια και αυτούς τους ανθρώπους τους «πατάμε» και τους θεωρούμε λίγο χαζούληδες. Και αυτή είναι η κατάρα μας!


«Αγαπώ την Πάτρα!»

Ρ.Ε: Έρχεστε στην Πάτρα. Πείτε μας δυο λόγια για την πόλη μας και το κοινό της.

Π.Τ.: Γνωρίζω πολύ καλά το κοινό της Πάτρας, είναι ένα πολύ εκπαιδευμένο κοινό επάνω στο θέατρο και αυτό γιατί έρχονται στην πόλη πολύ καλές παραστάσεις αλλά και γιατί από μόνη της η πόλη διαθέτει ένα αξιόλογο ΔΗΠΕΘΕ. Χαίρομαι να έρχομαι στην Πάτρα γιατί είναι πολύ ωραίο να παίζεις σε ένα εκπαιδευμένο κοινό. Η Πάτρα είναι μια πολύ όμορφη πόλη (όπως όλες οι πόλεις που βρέχονται από θάλασσα), την αγαπάω. Θα είμαι και το καλοκαίρι στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» όποτε θα την ζήσω και πιο πολύ την πόλη σας.

«Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις σειρές του Κουτσομύτη με τα σημερινά σήριαλ»

Ρ.Ε.: Πρόσφατα σας είδαμε να πρωταγωνιστείτε σε ένα επεισόδιο της σειράς του Πάνου Κοκκινόπουλου «Ου φονεύσεις».  Πώς βλέπετε την τηλεόραση σήμερα και, κυρίως, σε επίπεδο σήριαλ;

Π.Τ.: Είναι όπως και η κοινωνία μας… δεν είναι θέμα ανθρώπων και τώρα είναι το ίδιο ικανοί, απλώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες και τα χρήματα που δίνονται είναι ελάχιστα. Για να γυριστούν καλές σειρές και καλές ταινίες που να έχουν καλό αποτέλεσμα στο μάτι του θεατή χρειάζονται χρήματα και περισσότερος χρόνος. Γενικά χρειάζεται να τα πάντα να είναι καλύτερα.  Εάν πάρουμε ένα σήριαλ παλιό π.χ. του Κουτσομύτη αν και τόσα χρόνια πίσω δεν υπάρχει σύγκριση  με τα τωρινά σήριαλ. Για τις σειρές τους χρειάζονταν 7 με 8 ημέρες για το κάθε επεισόδιο με πολλά χρήματα στην παραγωγή του, για να είναι όλα «ζωντανά» για να δημιουργηθεί η αλήθεια που έφτανε στον τηλεθεατή. Ξαφνικά τώρα γυρνούν σειρές μέσα σε ελάχιστο χρόνο το κάθε επεισόδιο, ιδίως εάν πρόκειται για καθημερινό. Στο επεισόδιο του Πάνου Κοκκκινόπουλου, όπου και συμμετείχα, τα πράγματα είναι διαφορετικά... άλλο είναι να βγάλεις ένα υλικό 45 λεπτών μέσα σε 6 με 7 ημέρες και τελείως διαφορετικό να πρέπει να το βγάλεις μέσα σε μια ημέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι το ίδιο αποτέλεσμα.  

Ρ.Ε.: Τι θα σας έκανε να πείτε το ναι σε ένα σήριαλ και να σας ξαναδούμε στην τηλεόραση;

Π.Τ.: Ένας καλός σκηνοθέτης, ένα καλό κείμενο και να ξέρω ότι θα δοθούν χρήματα. Όχι για να πάρω εγώ, αλλά να ξέρω ότι αυτή η σειρά, η όλη δουλεία δεν θα πάει «στράφι».


«Το θέατρο είναι η ζωή μου, αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου»

Ρ.Ε.: Έχετε επιλέξει το δύσκολο δρόμο, αυτό του θεάτρου και μάλιστα με ιδιαίτερες παραστάσεις. Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;

Π.Τ.: Το θέατρο είναι το δεύτερο σπίτι μου, για να μην πω το πρώτο! Είμαι τώρα 25 χρόνια στο θέατρο και έχω την αίσθηση πως όλη η ζωή είναι το θέατρο. Μάλιστα χαρακτηριστικό μου είναι πως εγώ θυμάμαι πράγματα με ημερομηνίες, αλλά έχω συνδυάσει γεγονότα με παραστάσεις που έπαιζα. Το θέατρο είναι η ζωή μου, αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου.

Ρ.Ε.: Η αλήθεια είναι ότι είστε μία πολύ αγαπημένη ηθοποιός. Εισπράττετε την αγάπη αυτήν από τον κόσμο;

Π.Τ.: Nαι πάρα πολύ και είναι τόσο συγκινητικό. Υπάρχουν ηθοποιοί που δεν θέλουν να είναι πολύ κοντά με το κοινό και αυτό είναι σεβαστό. Εμένα αυτή η επικοινωνία μου αρέσει, θέλω μετά την παράσταση να μιλήσω με τον κόσμο, μου αρέσει, μου δίνει δύναμη. Είμαι ευτυχισμένη από αυτή τη δουλειά μου γιατί μπορώ να εκφράζομαι μέσα από αυτή. Επάνω στην σκηνή καλούμε να διηγηθώ μια ιστορία προσπαθώντας να τους προσφέρω το μήνυμα του έργου, θέλω φεύγοντας να έχουν κάτι από την παράσταση στο μυαλό τους. Αυτό όταν εγώ το κάνω δεν μπορώ να μην δεχτώ τον άλλον που θέλει κάτι να με ρωτήσει ή να μου πει.


«Δεν μπορείς να μην κανείς φιλίες από τον χώρο»

Ρ.Ε.: Έχετε κάνει φιλίες μέσα από τον χώρο;

Π.Τ.: Βεβαίως και έχω κάνει. Όχι πολλές, αλλά σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που έχω αγαπήσει πολύ. Δεν μπορείς να μην κανείς φιλίες από τον χώρο. Εμείς οι ηθοποιοί είμαστε λίγο τσιγγάνοι, δενόμαστε πάρα πολύ με τους ανθρώπους που παίζουμε κάθε φορά που μπορεί να είναι από έναν μήνα έως και δυο χρόνια. Το δέσιμο είναι πολύ μεγάλο και δημιουργείται μια έντονη οικεία ατμόσφαιρα ανάμεσα στους ανθρώπους, Εμείς μεταξύ μας ξέρουμε τα πιο κρυφά συναισθήματα μας, γιατί επάνω στην σκηνή «ξεγυμνωνόμαστε». Με αυτή την ομάδα που είμαι τώρα περνάω υπέροχα δηλαδή εάν μου έλεγαν του χρόνου όλοι μαζί να κάνουμε κάτι άλλο, δεν θα το σκεφτόμουν καν, θα ξανά έπαιζα με τους ίδιους.

«Είμαι χαρούμενη που θα συνεργαστώ το καλοκαίρι με τον Σταύρο Τσακίρη στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας»

Ρ.Ε.: Κλείνοντας τη συνέντευξη μας, θα ήθελα να πείτε για τα μελλοντικά σας σχέδια. Πέρα από αυτή την παράσταση τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;

Π.Τ.: To καλοκαίρι θα είμαι στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα κάνω Ιώ στην παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης με τον σημαντικό σκηνοθέτη Σταύρο Τσακίρη και είμαι πολύ χαρούμενη γι΄ αυτό.  Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, όπου τον Προμηθέα θα τον υποδυθεί η διάσημη και πολυβραβευμένη ηθοποιός Κάθριν Χάντερ. Είμαι χαρούμενη γιατί εγώ προσωπικά θα έχω κοινές σκηνές μαζί της.