Χαμός έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στην Πάτρα και στην Αχαΐα, με το επίδομα ενοικίου που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των λαϊκών και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και το οποίο έχει μετατραπεί σε "σκωτσέζικο" ντους. 

Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έφερε τον διαχωρισμό των εμπλεκομένων σε δύο στρατόπεδα, στους ενοικιαστές και στους ιδιοκτήτες, με τις τριβές μεταξύ τους να είναι πλέον έντονες και να έχουν ξεκινήσει σκληρές αντιπαραθέσεις. Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνοδεύτηκε από την υπουργική απόφαση για ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου. 

Το ζήτημα αυτό έφερε σε ολοκληρωτική ρήξη τους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες. Αιτίων όλων είναι η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία, για να δοθεί το επίδομα των 70-210 ευρώ το μήνα, πρέπει να υπάρχει ενεργό μισθωτήριο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.  Έτσι, αρκετοί ενοικιαστές πιέζουν τους ιδιοκτήτες τους να προχωρήσουν σε αλλαγές στα μισθωτήρια, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα υποβολής της αίτησης. 

Οι αλλαγές αυτές όμως ενδέχεται να επιφέρουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες της τάξεως των 100 ευρώ, καθώς η κατάθεση συμβάσεων παράτασης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αναδρομική ισχύ, θεωρείται πλέον εκπρόθεσμη. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ιδιοκτήτες να μην συναινούν να αλλάξει το συμβόλαιο και έτσι οι ενοικιαστές να χάνουν μήνες επιδότησης, φέρνοντας τους σε κόντρα μαζί τους. 

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που οι ενοικιαστές απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να τους δώσουν αυτοί τα χρήματα που χάνουν και άλλες που οι ιδιοκτήτες ζητούν από τους μισθωτές να τους πληρώσουν τα ποσά των προστίμων μπροστά, προκειμένου να προχωρήσουν στις αλλαγές των μισθωτηρίων. 

Ένας κακός χαμός με λίγα λόγια, με τους ιδιοκτήτες να κατηγορούν την κυβέρνηση για προχειρότητα και σε αυτό το θέμα, ζητώντας να σταματήσουν να τους επιβάλλονται πρόστιμα, την στιγμή που κάνουν αυτές τις αλλαγές για να εξυπηρετήσουν τους ενοικιαστές τους.