Η πλατεία Τριών Συμμάχων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της Αχαϊκής πρωτεύουσας λίγο πριν κατεβούμε στο Μόλο της Αγίου Νικολάου.

Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το άνθινο ρολόι, το οποίο αποτελεί γνώρισμα της.

Έργο του ωρολογοποιού Δηµήτρη Δρακόπουλου συνδέεται για περισσότερο από µισό αιώνα άρρηκτα µε την πλατεία.


φωτο - vaggelis.stam

φωτο - vaggelis.stam

Η αλήθεια είναι ότι η Τριών Συµµάχων από το 1876 που άρχισε η κατασκευή της τα έχει δει σχεδόν όλα:

• Φιλοξένησε έναν από τους πρώτους θερινούς κινηµατογράφους της πόλης. Όπως γράφει ο Γ. Μουγγολιάς στο λεύκωµα «100 χρόνια κινηµατογράφος στην Πάτρα», στις 25 Μαΐου 1913, εποχή που µεσουρανούσε στην πλατεία το παράρτηµα του γνωστού ζαχαροπλαστείου Τσουκαλά, ξεκίνησε να λειτουργεί ο κινηµατογράφος «Της Παραλίας», που είχε συµβληθεί µε τον παρισινό οίκο «Γκωµόν». Την πρώτη ηµέρα προβλήθηκαν οι ταινίες «Περίπατος ανά τας Αθήνας» (ντοκιµαντέρ), «Ο φόβος των εκλεκτών» (κωµωδία), «Ο πατήρ» (δράµα) και «Διά να είναί τις ταµίας» (κωµωδία).


φωτο - teobnos

φωτο - teobnos

• Βρέθηκε σε δύο αξέχαστες συναυλίες: Στις 11 Μαρτίου του 1918 έπαιξε η Μουσική του Β’ Σώµατος Στρατού υπό τον µαέστρο Μαθαρίκο και στις 9 Ιουνίου του 1919 άκουσε το διάσηµο οξύφωνο Ερρίκο Καφαγιάν µε συνοδεία κλειδοκύµβαλων.

• Υποδέχτηκε µε ειδική µάλιστα αψίδα στο κάτω µέρος της πλατείας το βασιλιά Γεώργιο στην παλινόρθωση του 1935.


φωτο - theotzenos

φωτο - theotzenos

• Συγκέντρωσε τους Πατρινούς τoν Αύγουστο του 1920 που κατέβηκαν σε αυτή για να χαιρετήσουν το Β’ Σώµα Στρατού που έφευγε για τη Μ. Ασία και στις 21 Οκτωβρίου του ίδιου έτους για να αποθεώσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο που έφτασε µε το πολεµικό πλοίο «Νάρκισσος» για την προεκλογική του επίσκεψη.

Σε όλο αυτό το διάστηµα, η πλατεία άλλαξε πολλά ονόµατα (παραλιακή, Τελωνείου, Τριών Συµµάχων Δυνάµεων, Διαδόχου Βασ. Κωνσταντίνου Ελευθερωτού και ξανά Τριών Συµµάχων). Το Τελωνείο που της έδωσε και το πρώτο επίσηµο όνοµά της, κατεδαφίστηκε το 1907 όταν έγινε το Νέο Τελωνείο στην αρχή της οδού Καλαβρύτων (σηµερινή Γούναρη). Μάλιστα το Τελωνείο διέθετε τότε και µια ατµοτελωνίδα (ατµάκατος που χρησιµοποιείτο για διάφορες δουλειές).