Περισσότερους από έξι αιώνες "ζωής" μετρά το φρούριο Βραντούκ (Vranduk) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, του οποίου ο "προσανατολισμός" αλλάζει και από προστατευτικό και απόρθητο οχυρό καθίσταται πλέον πόλος έλξης επισκεπτών και δη ξένων, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι τοπικές αρχές της πόλης Ζένιτσα συμμετέχουν στον εκσυγχρονισμό του φρουρίου Βραντούκ μέσω ειδικού προγράμματος που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό "μετασχηματισμό" του ιστορικού κτηρίου και τη χρήση νέων τεχνολογιών, προκειμένου το φρούριο να καταστεί περισσότερο προσιτό σε σχέση με τις παρεχόμενες πληροφορίες γι' αυτό.

Ο διευθυντής του Μουσείου, Ζένιτσα Αντνάντιν Γιασάρεβιτς (Adnadin Jasarevic), δήλωσε ότι θα προχωρήσει η αγορά υπολογιστών και τάμπλετ για το μουσείο και η παραγωγή δέκα ντοκιμαντέρ για τη μεσαιωνική Βοσνία, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο φρούριο και στο μουσείο. Το Μουσείο της Ζένιτσα έχει ήδη δημιουργήσει νέα αντίγραφα ρούχων, όπλων και επίπλων, ανέφερε.

Επισήμανε επίσης ότι το φρούριο καταγράφει σημαντικό αριθμό επισκέψεων, αλλά μπορεί να υπάρξει αύξηση τους με την "ψηφιοποίηση" της ιστορίας του και τη βελτίωση των οδικών αρτηριών στην περιοχή.