Όμηροι ενός συστήματος που δεν έχει διέξοδο βρίσκονται εδώ και μήνες οι εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής των Σχολών Οδηγών Πάτρας. Ο επαγγελματικός κλάδος είχε υποστεί μία μορφή αφαίμαξης με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει να γίνονται εξετάσεις, ενώ το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν δείχνει να έχει τις απαραίτητες λύσεις. 

Σε ανακοίνωσή τους οι Εκπαιδευτές Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Σχολές Οδηγών Πάτρας εκφράζουν την απόγνωση τους λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων του υπουργείου και της προχειρότητας που αντιμετωπίζει το όλο θέμα: 

"Οι εκπαιδευτές οδήγησης και  κυκλοφοριακής αγωγήςοι σχολές οδηγών καθώς και οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί, υφίστανται το τελευταίο διάστημα μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου αφού εδώ και έξι μήνες έχουν παγώσει οι διαδικασίες των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου η  «αποχή» των εξεταστών από το έργο των εξετάσεων λόγω της κόντρας τους για οικονομικούς λόγους με το υπουργείο Μεταφορών, κράτησε σε ομηρία τους εκπαιδευτές οδήγησης & κυκλοφοριακής αγωγής ,τις σχολές οδηγών καθώς και τους  υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς για διάστημα μεγαλύτερο των 5 μηνών!

Το Μάρτιο και αφού τελικά τα βρήκαν υπουργείο και εξεταστές, ξεκίνησαν οι εξετάσεις για μια μόλις εβδομάδα και ξανασταμάτησαν. Ο λόγος είναι το νέο νομοσχέδιο που έφερε ο υπουργός και έγινε νόμος του κράτους, το οποίο φέρνει αλλαγές στις διαδικασίες των εξετάσεων. Αλλαγές όμως που ούτε το ίδιο το υπουργείο δεν μπορεί να εφαρμόσει και που όλοι οι εμπλεκόμενοι (εκπαιδευτές, εξεταστές, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ) φώναζαν πως είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν.

Ενδεικτικά με το νέο νόμο, απαιτούνται κλωβοί απενεργοποίησης των κινητών στις αίθουσες θεωρητικών εξετάσεων και κάμερες παρακολούθησης, τα οποία φυσικά δεν διατίθενται από καμία υπηρεσία.

Επιτάσσονται εκτός των άλλων τα εκπαιδευτικά μας οχήματα, αφού το υπουργείο απαιτεί  να τα χρησιμοποιεί για να κάνει εξετάσεις αλλά χωρίς την παρουσία μας την ώρα της εξέτασης , αφήνοντας πρωτίστως την ασφάλεια των εξεταζόμενων υποψηφίων οδηγών στο έλεος της μοίρας. Μάλιστα για αυτό το λόγο απαιτείται να προσκομίζει ο υποψήφιος ειδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα τον καλύπτει στο στάδιο της εξέτασης που θα βρίσκεται μόνος του εντός του οχήματος με κόστος που θα επιβαρύνει τον ίδιο. Και ενώ οι ασφαλιστικές ενημερώνουν με επιστολές τους πως τέτοιο προϊόν δεν υπάρχει, το υπουργείο επιμένει να το ζητάει.

Επιστρατεύει ακόμα  και εμάς τους ίδιους, εξαναγκάζοντας μας να επιβαίνουμε κατά τις εξετάσεις σε οχήματα όχι δικά μας, αλλά συναδέλφων, δημιουργώντας μεγάλα εργασιακά προβλήματα, αλλά και δυσκολίες στους υποψηφίους που θα πρέπει να ανέχονται με το έτσι θέλω διαφορετικό εκπαιδευτή από αυτόν που επέλεξαν και πλήρωσαν για την εκπαίδευσή τους.

Μαθητές μας, υποψήφιοι οδηγοί, περνάτε ώρες με τους εκπαιδευτές σας μέσα στα οχήματα. Μοιραζόμαστε  ανησυχίες και προβληματισμούς . Γνωρίζετε πολύ καλά πως είμαστε αυτοί που δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με την οδική ασφάλεια & τις ζωές σας. Είμαστε όλοι δέσμιοι της αδιαλλαξίας και της προχειρότητας ενός υπουργείου, που σχεδιάζει στον αέρα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη κανενός".