Για ιστορική κινητοποίηση που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της εστίασης κάνουν λόγο οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, μία μέρα μετά το λουκέτο που αποφάσισε ο σύλλογος του ΣΚΕΑΝΑ

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η καθολικότητά της, έφτασε το 90% των καταστημάτων εστίασης, αφού όλα τα μαγαζιά τόσο στο κέντρο, όσο και έξω από την Πάτρα ήταν κλειστά. Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου μία μέρα μετά την κινητοποίηση, μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει τα εξής: 

"Η εστίαση ένωσε τη φωνή της και έδειξε μία μεγάλη συσπείρωση, σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης ήταν κλειστή και από το σύνολο των μαγαζιών άνοιξε μόλις το 5% με 10%. Η φωνή μας ακούστηκε μετά από αυτή την κινητοποίηση και θα ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους". 

Η επιτυχία της κινητοποίησης και η συμμετοχή στην απόφαση του συλλόγου δεν έχει να κάνει μόνο με την Πάτρα. Στο Αίγιο όλα τα καταστήματα εστίασης ήταν κλειστά και το μόνο που λειτουργούσε ήταν ένα πρατήριο άρτου που μοίραζε καφέ. "Υπήρξε μεγάλη συσπείρωση τόσο στην Πάτρα και στο Αίγιο, όσο και στις γύρω περιοχές. Η εστίαση αντέδρασε και έδειξε το ανάστημά της, πετυχαίνοντας μία μεγάλη κινητοποίηση εκεί που στο παρελθόν όσες προσπάθειες και αν είχε κάνει, είχαν αποτύχει" τονίζει ο Σπύρος Στεργίου.

Η πιο συγκινητική και σημαντική συμπαράσταση

"Το συγκινητικό για όλους εμάς ήταν ότι στην πλατεία Γεωργίου, πέρα από την παρουσία των δεκάδων επαγγελματιών, ήταν μαζί μας και ένωσαν τη φωνή τους με τη δική μας, οι εργαζόμενοί μας. Αυτό για μας τους επαγγελματίες είναι το συγκινητικό, αλλά ίσως και το πιο σημαντικό μέρος της υπόθεσης. 

Η εστίαση έχει ύψος και ανάστημα, ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες. Το 30% του συνόλου των εργαζομένων ανήκει στην εστίαση, το 30% του ΑΕΠ, προέρχεται από τον κλάδο μας. Θα πρέπει να μας σεβαστούν οι αρμόδιοι και πιστεύω ότι μέσα από την κινητοποίηση αυτή ακούστηκε η φωνή μας σε όλη την Ελλάδα και έγινε μια αρχή". 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, στη συνεδρίαση που θα κάνει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις. "Οι αποφάσεις μας και οι κινήσεις που θα κάνουμε θα γίνουν με γνώμονα το μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα που έχει ο κλάδος της εστίασης στην τοπική κοινωνία" τονίζει ο Σπύρος Στεργίου. 

Σε ευθεία αντιπαράθεση με συγκεκριμένες αλυσίδες φούρνων

Σε ότι αφορά τα καταστήματα εστίασης που άνοιξαν ο κ. Στεργίου τονίζει: "Αυτό που έχω να τους πω είναι ότι εμείς χάσαμε το μεροκάματό μας για να έχουν αύριο αυτοί δουλειά. Πιστεύω να καταλάβουν τι τους λέω και να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους. Ο ΣΚΕΑΝΑ είναι μία μεγάλη οικογένεια, τους θέλουμε όλους δίπλα μας και έτσι στις επόμενες κινητοποιήσεις μας ας έρθουν και αυτοί μαζί μας". 

Πιο αυστηρός όμως είναι ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ σε ότι αφορά συγκεκριμένες αλυσίδες φούρνου που μοίραζαν καφέ την ημέρα που τα καταστήματα εστίασης ήταν κλειστά. "Η Συντεχνία των Αρτοποιών ήταν μαζί μας και στάθηκε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή. Αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσω. 

Υπήρξαν όμως συγκεκριμένες αλυσίδες φούρνου που ενώ τους είχαμε ειδοποιήσει εδώ και μέρες, λειτούργησαν άτιμα. Σε αυτούς λοιπόν τονίζουμε ότι από εδώ και στο εξής, είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί τους.

Ας γνωρίζουν, έτσι, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε εκείνες τις διαδικασίες που χρειάζεται για να δούμε κατά πόσο έχουν άδεια για να δίνουν καφέ και αν είναι νόμιμοι στα δεκάδες προϊόντα που παρέχουν στους πελάτες τους. Θα ενεργήσουμε έτσι γιατί επαναλαμβάνω, λειτούργησαν άτιμα..."