Όλο και περισσότερες πληροφορίες «βλέπουν» στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Γκιοκμέν Τανίς , τον 37χρονο Τούρκο γεννηθείς στην Τουρκία, ο οποίος φέρεται να είναι ο ύποπτος για την επίθεση που σκόρπισε τον τρόμο στην Ουτρέχτη σήμερα το πρωί και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Αρχικά, τα διεθνή μέσα την τελευταία ώρα, επικαλούμενα το ολλανδικό σάιτ Het Parool αναφέρουν ότι μάρτυρας που ήταν παρών στην τρομοκρατική -όπως όλα δείχνουν- επίθεση στην Ουτρέχτη ανέφερε ότι οι ένοπλοι ήταν τέσσερις, κρατούσαν τουλάχιστον δύο όπλα και φώναζαν «Αλλαχού Ακμπάρ».

Είχε διασυνδέσεις με το ISIS

Για τις σχέσεις που ενδεχομένως να έχει ο 37χρονος Τούρκος και ύποπτος για την επίθεση στην Ουτρέχτη μίλησε και ένας ντόπιος επιχειρηματίας, ο οποίος τον γνώριζε.

Μιλώντας στο BBC ο επιχειρηματίας τόνισε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, στο παρελθόν είχε πολεμήσει στην Τσετσενία.

Πρόσθεσε δε, ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης», σημείωσε.

«Δεν έχω καμία επικοινωνία με τον γιο του», είπε ο πατέρας του φερόμενου δράστη

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς, Μεχμέτ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ ότι εδώ και 3-4 χρόνια δεν είχε καμία επικοινωνία με το γιο του.

«Ζει στην Ολλανδία από το 1993. Εγώ δούλευα σε ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία, αλλά πριν από 10 χρόνια γύρισα οριστικά στην Τουρκία και έκτοτε δεν ζω μαζί τους. Την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί του ήταν πριν από 3-4 χρόνια. Μετά δεν τον έχω ξαναδεί», ανέφερε ο πατέρας που διαμένει στην Καισάρεια.

Ένας ένοπλος σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εννέα μέσα σε ένα τραμ στην Ουτρέχτη και η ολλανδική αστυνομία αναζητά έναν 37χρονο Τούρκο ως βασικό ύποπτο της επίθεσης, την οποία θεωρεί τρομοκρατική.

Έχει βαρύ ποινικό μητρώοο προειδοποιούν τα τοπικά μέσα στην Ολλανδία

Σύμφωνα με την ολλανδίκη αστυνομία, ο ύποπτος ονομάζεται Γκοκμέν Τάνις και είναι γεννημένος στην Τουρκία. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του, από το βίντεο ασφαλείας του τραμ, και προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν.

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα.

Μεταξύ αυτών σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Η επίθεση σημειώθηκε στην Καναλενάιλαντ, μια ήσυχη συνοικία στα περίχωρα της Ουτρέχτης, όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες.

Μια μάρτυρας είπε ότι είδε μια γυναίκα να βγαίνει τρέχοντας από το τραμ και να καταρρέει μπροστά της. Τα χέρια και τα ρούχα της ήταν καλυμμένα με αίμα. "Την πήγα στο αυτοκίνητό μου και την βοήθησα. Όταν έφτασε η αστυνομία, εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της", αφηγήθηκε.

"Είναι τρομαχτικό οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο τόσο κοντά στο σπίτι σου", είπε ο Ομάρ Ράχου, οι γονείς του οποίου ζουν σε ένα σπίτι, στον δρόμο που απέκλεισε η αστυνομία. "Τέτοιου είδους πράγματα συνήθως συμβαίνουν κάπου μακριά αλλά αυτό τα έφερε πολύ κοντά, είναι φρικτό", πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.

Η ολλανδική τηλεόραση έδειξε εικόνες από την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας σε ένα σπίτι της Ουτρέχτης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της επίθεσης. Δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως από επίσημη πηγή ότι ο ένοπλος ενδέχεται να κρύβεται εκεί.