«Έχει διαστραμμένο μυαλό του αξίζει να πεθάνει».

Σκληρά λόγια από την εξαδέλφη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, αλλά όπως λέει η Ντόνα Κοξ από τη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, «νιώθει πόνο» για τη συγγένειά της με τον 28χρονο, που έδειχνε κάποτε «φυσιολογικός» μέχρι που έβαλε σε εφαρμογή το αρρωστημένο σχέδιό του την περασμένη Παρασκευή δολοφονώντας εν ψυχρώ 50 μουσουλμάνους πιστούς σε δύο τεμένη του Κράιτστσερτς.

Ο Μπρέντον Τάραντ «δεν θα καταλάβει ποτέ τις ολέθριες επιπτώσεις που είχαν οι αποτρόπαιες πράξεις του για τους γονείς του στην πόλη τους, το Γκράφτον», είπε η Κοξ σε εκπομπή του αυστραλιανού δικτύου 7 News.

«Είναι απίστευτο αυτό που υποχρεώνει την οικογένειά του να περάσει… Προέρχεται από μια πολύ αξιοσέβαστη οικογένεια, η μάνα του, ο πατέρας του έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης στην τοπική κοινωνία. Δεν τον μεγάλωσαν έτσι, αλλά εγώ δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ. Αν μπορούσα θα τον ρωτούσα γιατί. Πώς μπόρεσες να το κάνεις αυτό; Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα διεστραμμένο μυαλό, για να μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο», είπε.

Η μητέρα του 28χρονου ακροδεξιού φονιά είναι δασκάλα σε τοπικό σχολείο. Όταν έφθασαν τα θλιβερά νέα της επίθεσης την Παρασκευη, χρειάστηκε να τη συνοδέψουν αστυνομικοί στο σπίτι της. Η Σάρον Τάραντ και η αδελφή του μακελαρη, Λώρεν, έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία και δεν έχουν καμία επικοινωνία, ούτε καν μέσω κινητού τηλεφώνου, με τα υπόλοια μέλη της οικογένειας.


New Zealand Mosque Shooting: Suspect Makes First Court Appearance | TODAY

Η ξαδέλφη του αποκάλυψε ότι όταν ήταν μικρός ο παρανοϊκός φονιάς είχε εμμονή με τα όπλα και τα βίαια βιντεοπαιχνίδια. Ο πατέρας του, εργαζόμενος στην αποκομιδή απορριμμάτων, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην κοινότητα του Γκράφτον μέχρι που πέθανε από καρκίνο το 2010. Μετά το θάνατό του ο μακελάρης άρχισε τα ταξίδια στην Ευρώπη μεταξύ άλλων στη χώρα μας, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, και κάπου σ’ αυτά τα ταξίδια πιστεύεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε κι ανέπτυξε βαθύ μίσος για όλους τους μη λευκούς μετανάστες.

«Ξέρω τι του αξίζει. Του αξίζει η θανατική ποινή γι’ αυτό που έκανε. Πονάει, βέβαια, που το λέω γιατί είναι συγγενής μου», λέει η εξαδέλφη του.

Μια άλλη συγγενής του, που δεν αποκάλυψε το όνομά της, είπε σε αυστραλιανό δίκτυο ότι η κοινότητα του Γκράφτον είναι συγκλονισμένη. «Όλοι βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση και είναι οργισμένη. Εμένα μου έχει ραγίσει η καρδιά, είμαι συντετριμμένη. Τον μισώ τόσο πολύ αυτή τη στιγμή. Αν τον έβλεπα μπροστά μου θα του έριχνα όσο πιο δυνατή γροθιά μπορούσα στο πρόσωπο. Δεν τον μεγάλωσαν ως ρατσιστή. Κανείς δεν τον έκανε έτσι όπως είναι. Οι γονείς του είναι υπέροχοι άνθρωποι.


Η γιαγιά του Μαρί Φιτζέραλτν είπε ότι προσπαθεί ακόμη να συνειδητοποιήσει τι συνέβη. «Είναι τόσο πολλά αυτά που συνέβησαν, να κάνει τέτοια πράγματα μέλος της οικογένειάς μας», είπε συντετριμμένη η 81χρονη στο δίκτυο Nine News. «Είπαν στα ΜΜΕ ότι το σχεδίαζε καιρό, άρα προφανώς δεν ήταν καλά στα λογικά του», είπε ζητώντας συγνώμη εκ μέρους της οικογένειας από τα θύματα και τους συγγενείς τους.