Μία ταινία φτιαγμένη από μαθητές της Πάτρας παίρνει μέρος στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που διοργανώνει η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. 

Ο διαγωνισμός αυτός έχει τίτλο "Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ" και η ταινία που έστειλαν οι μαθητές του 55ου Δημοτικού Σχολείου αφορά την ενότητα "Μετανάστευση - Προσφυγικό".

Η ταινία ονομάζεται "Το κλειδί" και το όλο θέμα της σχετίζεται με την διαφορετικότητα, την αντιμετώπιση του ρατσισμού, την ξενοφοβία, αλλά και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

Η ταινία περνάει το δικό της μήνυμα για την διαφορετικότητα, βγάζοντας από ένα σκηνικό της κοινής καθημερινότητας έναν συμβολισμό που εκφράζει μία αλήθεια και μία πραγματικότητα.

Το κλειδί των μαθητών του 55ου Δημοτικού Σχολείου είναι αυτό που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, από όποια χώρα και να προέρχονται, αλλά και να διώξει από την τοπική κοινωνία το πέπλο της καχυποψίας απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό από εμάς. 

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός για την ταινία είναι ο Θανάσης Μπακοστάθης, ενώ το φιλμ μικρού μήκους είναι αφιερωμένο σε δύο εκπαιδευτικούς που έφυγαν πρόσφατα από την ζωή, τον Γιάννη Κοντό και την Πένη Σακοβέλη.

Για την δημιουργία αυτής της ταινίας χρειάστηκε πέρα από την συνδρομή των παιδιών, η βοήθεια των μεταναστών της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων και του Νίκου Παπαγεωργίου, του Γιώργο Παπαδόπουλο (Journeyman) που έντυσε το φιλμ με την πρωτότυπη μουσική του, αλλά και των εκπαιδευτικών Εύη Αγγελοπούλου, Τίνα Παπασωτηροπούλου και Γεωργία Ζαχαροπούλου. 

Στην ταινία πήραν μέρος, εκτός από τους μαθητές, οι πρόσφυγες από το Κασμίρ Abbasi Ashfaq, Masood Razaaq, Imran Azad, Asif Shah, Rizwan Usman και ο Fogang Guy από το Καμερούν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο σχολείο έχει μία παράδοση στην κινηματογραφική παιδεία και στους μαθητικούς κινηματογραφικούς διαγωνισμούς, με συνεχόμενες συμμετοχές  έχοντας πάρει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία. 


"Το κλειδί"