Οι «Ημέρες Ορθολογισμού 2019» θα διεξαχθούν τις Τετάρτες 20 και 27 Μαρτίου και ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο Ι4 του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών με συνολικά 7 ομιλίες!

Καινοτόμα προϊόντα πρόσληψης νικοτίνης και διακοπή καπνίσματος

Τα τελευταία χρόνια καινούρια προϊόντα πρόσληψης νικοτίνης παρουσιάζονται και διεκδικούν θέση στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά τα προϊόντα; Είναι ασφαλή; Είναι άκακα; Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους, έχοντας πάντα κατά νου ότι στόχος μας είναι ένας και μόνος: ο καπνιστής να σταματήσει να καπνίζει.
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Πουλάς, Αν. Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Δεν Υπάρχει «Πολιτική Ορθότητα» 

Το δικαίωμα των αδικημένων στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα των προνομιούχων στην αγένεια. Ποιο είναι ισχυρότερο;
Ομιλητής: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director της διαΝΕΟσις

Η εκλαΐκευση της επιστήμης, η υπόθεση, η θεωρία και η τυχαιότητα

Μέσα από αυτή την ομιλία θα συζητήσουμε την βάση της ψευδοπληροφορίας και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την επιστημονική υπόθεση - θεωρία και τον όρο «τυχαιότητα» μέσω μίας βιολογικής ματιάς.
Ομιλητής: Νίκος Αναγνωστάκης, Βιοτεχνολόγος – Ερασιτέχνης Youtuber

Επιστημονικός γραμματισμός. Η αρχή του ορθολογισμού

Τα τελευταία χρόνια ευρύτερες αντιεπιστημονικές τάσεις και απόψεις βρίσκουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτές τις επιστημονικές ακρότητες είχαν προηγηθεί μικρές «ήττες» της επιστήμης, της επιστημονικότητας και του ορθού λόγου. Οι «ήττες» αυτές έλαβαν χώρα πρωτίστως στο σχολικό χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο επιστημονικός γραμματισμός επλήγη βάναυσα τα τελευταία 20 χρόνια, ώστε τώρα πλέον να είναι δυσδιάκριτο στο ευρύ κοινό, τι είναι επιστημονική γνώση και τι τσαρλατανισμός. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να επαναφέρουμε τον επιστημονικό γραμματισμό στις σχολικές τάξεις ώστε να δώσουμε πνοή σε ένα σύγχρονο ορθολογισμό. 
Ομιλητής: Ιωάννης Χιωτέλης, Φυσικός -Εκπαιδευτικός

Μύθοι και Αλήθειες για την Βιομηχανική Παραγωγή και Επεξεργασία των Τροφών.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και η βιομηχανική επεξεργασία των τροφών. Η διατροφή μας πια αποτελείται κατά μεγάλη πλειοψηφία από επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα που παράγονται σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Τι γίνεται λοιπόν με την διατροφή μας; Κινδυνεύουμε περισσότερο πάρα ποτέ ή είμαστε πιο ασφαλείς με την τροφή που καταναλώνουμε;
Ομιλητής: Αντώνης Δαρζέντας, παιδίατρος

Η Μάστιγα των Fake News Στην Ελλάδα, Λαϊκισμός και Κοινές Προκαταλήψεις

Τα Fake News στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Πληροφοριακός «κορεσμός» και πώς ο λαϊκισμός κέρδισε έδαφος βασιζόμενος σε προϋπάρχουσες προκαταλήψεις.
Ομιλητής: Θάνος  Σιτίστας  Επαχτίτης - Διαχειριστής ellinikahoaxes.gr

Μια ορθολογική μάτια στην κατανάλωση κρέατος

Κρέας, ο διατροφικός έρωτας του ανθρώπινου είδους. Θρεπτικό και χρήσιμο στην εξελικτική ιστορία μας. Μήπως όμως η κατανάλωση κρέατος έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά;
Ομιλητής: Δημήτρης Τσιαπάρης, Φοιτητής και Μέλος του Ωρίωνα

Η είσοδος στις Ημέρες Ορθολογισμού είναι ελεύθερη για όλο το κοινό ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.