«Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» στην Πάτρα.

Τι είδαμε στο θέατρο «Γραμμές Τέχνης»;

Αστυνομική κωμωδία ή θρίλερ αστυνομικού τύπου με κωμικά στοιχεία;

Όπως και αν αποκαλέσει κανείς το έργο του Robert Thomas Piège pour un homme seul”, γνωρίζει πως πρόκειται για μια παραγωγή γεμάτη σασπένς και ανατροπές, αλλά και μεγάλες δόσεις χιούμορ γαλλικού μπουλβάρ. Μια ιστορία το τέλος της οποίας παραμένει μυστικό εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από τις πρώτες παραστάσεις που δόθηκαν στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960.

Από τότε, έχουν διαμορφωθεί πολλές διασκευές της αρχικής εκδοχής, μία εκ των οποίων προβλήθηκε αυτόν τον Μάρτιο στο θέατρο Γραμμές Τέχνης στην Πάτρα.

Οι πατρινοί θεατές απόλαυσαν τις ερμηνείες των 6 πρωταγωνιστών που τους μετέφεραν με τον καλύτερο τρόπο σε ένα θέρετρο των γαλλικών Άλπεων του 1950, σε ένα κλίμα αγωνίας αλλά και σε στιγμές γέλιου, με ένα χιούμορ ταυτόχρονα σαρκαστικό, τραγικό και αυθεντικό.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα 15/16/17 Μαρτίου, το κοινό της Πάτρας προβληματίστηκε για μια υπόθεση εξαφάνισης και πολλαπλών δολοφονιών, με θύτες και θύματα τους ίδιους 6 χαρακτήρες. Πολλαπλά ερωτήματα και ακόμα περισσότερες ανατροπές προέκυψαν, με παρέα δυο κούπες καφέ, μεγάλες ποσότητες γαλλικού ποτού, με αλήθειες και ψέματα που επικαλύφθηκαν μέχρι να γίνει η τελική αποκάλυψη. «Μάντεψε, ποιος θα πεθάνει απόψε»;

Τα σκηνικά, ο φωτισμός και τα ηχητικά εφέ, συνέβαλλαν στο να δοθεί στους θεατές η αίσθηση όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού τοπίου. Όσο η αγωνία κορυφωνόταν, άλλο τόσο τα καιρικά φαινόμενα εντείνονταν, τα χρώματα μεταβάλλονταν και η οπτική άλλαζε. Μπορεί όλα να έγιναν σε ένα γαλλικό σαλόνι, μα επρόκειτο για έναν χώρο που συνδεόταν με τον εξωτερικό κόσμο. Θα λέγαμε πως, εάν δεν υπήρχε εκείνο το παράθυρο, πολλά προβλήματα θα είχαν μείνει άλυτα.


Αναφορικά με τους 6 χαρακτήρες, κάθε προσωπικότητα φανερώθηκε παρουσιάζοντας ευθύς εξαρχής στο κοινό τα χαρακτηριστικά της. Ιδιοσυγκρασίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, έρχονται σε αντιπαράθεση με σκοπό είτε την ανακάλυψη είτε την απόκρυψη της αλήθειας. Οι ερμηνείες των ηθοποιών (Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Γιάννης Πετρούτσος, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Νεφεντίνα Μοσχόβου, Λεωνίδας Ευφραιμίδης, Μαρία Γεωργακοπούλου) δεν μπορούσαν να είναι πιο αντιπροσωπευτικές.

Η Κατρίν Κλεμάν, σύζυγος του εξαφανισμένου εδώ και μερικές μέρες Φιλίπ, έρχεται σε σύγχυση όταν παρουσιάζεται ως σύντροφός της ένας άνδρας τον οποίο δεν έχει ξαναδεί ποτέ της. Ο επιθεωρητής και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές φαίνεται να διατηρούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τα κίνητρα της γυναίκας, η οποία επιμένει πως δεν τον έχει ξαναδεί και επιθυμεί την αποχώρησή του από το σπίτι. Αλλά και η ίδια θεωρεί πως παίζεται ένα άσχημο παιχνίδι πίσω από την πλάτη της, με στόχο την περιουσία που κληρονόμησε προσφάτως ο σύζυγός της. Όλα αυτά σε ένα απομακρυσμένο χωριό, το Σαμονί.

Τί θα γίνει, κανείς δεν ξέρει. Και όσοι γνωρίζουν, δεν αποκαλύπτουν το μυστικό.

Αναφέρουν μόνο πως επρόκειτο για μια παράσταση μοναδική στο είδος της, με εξαιρετική προετοιμασία και ευφάνταστους τρόπους για να μεταφερθεί το πατρινό κοινό στο γαλλικό χωριό Σαμονί και στη δεκαετία του 1950.

*Η παράσταση παίζεται κάθε Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 9:30 μ.μ. και Κυριακή 8:30 μ.μ..



"Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε" στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης


"Μαντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε" στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης


"Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε" στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης