Το όμορφο εκκλησάκι της Παναγίας της Ρετουνιώτισσας μοιάζει απόμακρο και ταυτόχρονα τόσο οικείο προς την ελληνική παράδοση που ο επισκέπτης κοιτάζοντάς το και μόνο, το βάζει εύκολα μέσα στην καρδιά του. 

Ένα εκκλησάκι, δίπλα στο γκρεμό, μέσα στα βράχια, έχοντας μία θέα απέραντη, ενός σπάνιου και πανέμορφου οικοσυστήματος, όπως αυτό του δάσους της Στροφυλιάς και της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου. 

Μιλάμε φυσικά για το εκκλησάκι που κτίστηκε στην νότια πλευρά του μαύρου όρους του Ακρωτηρίου του Αράξου, σε ύψος 650 μέτρων. Το εκκλησάκι αυτό έχει τη δική του ιστορία. Κτίστηκε προς τιμή της Θεοτόκου τον Ιανουάριο του έτους 1898 από τον τότε κτηνοτρόφο Γεώργιο Αλεξανδρόπουλο του Αλέξανδρου και κάτοικο Μετοχίου Αχαΐας. 

Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση ο ανωτέρω κτηνοτρόφος ονειρεύτηκε την Παναγία και του είπε ότι στη μοναδική σπηλιά του Μαύρου Όρους (Μαύρα Βουνά), υπάρχει εικόνα της που προέρχεται από τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Ρετούνης της σημερινής Αρετής. Από τότε μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Αρετής το επισκέπτονται μία φορά το χρόνο και ανεβαίνουν το βουνό με τα πόδια για να προσκυνήσουν. 

Η θέα από το εκκλησάκι της Παναγίας της Ρετουνιώτισσας έχει μία σπάνια ομορφιά, σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Δυτικής Ελλάδας, με φόντο φυσικά την παραλία Καλόγρια, το δάσος της Στροφυλιάς και τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Το βίντεο του Δημήτρη Λαμπρόπουλου που τράβηξε πλάνα με το drone του, αποτυπώνει την ιδιαιτερότητα του μέρους. 


Παναγία Ρετουνιωτισα Καλόγρια