Το έργο διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 σε ένα ορεινό θέρετρο στην Γαλλία. H Κατρίν (Δήμητρα Θεοδωροπούλου) δηλώνει στην αστυνομία την εξαφάνιση του άντρα της. Όταν περνάνε τρεις μέρες απουσίας του συζύγου, έρχεται στο σπίτι ο αστυνομικός επιθεωρητής (Γιάννης Πετρούτσος) για να της ανακοινώσει ότι οι έρευνές του απέβησαν άκαρπες. Τότε, ξαφνικά, εμφανίζεται ο εξαφανισμένος σύζυγος (Δημήτρης Γεωργόπουλος). Η Κατρίν, όμως, δεν τον αναγνωρίζει. Ο σύζυγος σοκάρεται από την αντίδραση της και φωνάζει την ιδιοκτήτρια του σπιτιού (Νεφεντίνα Μοσχόβου), η οποία τον αναγνωρίζει αμέσως. Το μυστήριο περιπλέκεται διαρκώς, καθώς εμφανίζεται ένας εκκεντρικός πελάτης του συζύγου (Λεωνίδας Ευφραιμίδης) και μια ιδιόρρυθμη ρουμάνα νοσοκόμα (Μαρία Γεωργακοπούλου). Ο συγγραφέας Ρομπέρ Τομά βγάζει συνεχώς άσσους από το μανίκι του και είναι αδύνατον να προβλέψεις τις ανατροπές που έπονται, ενώ η τελική ανατροπή -ακολουθώντας την επιτυχημένη παράδοση της Άγκαθα Κρίστι- ξεπερνά όλες τις προηγούμενες.

Η προσεγμένη διασκευή του έργου από το κωμικό δίδυμο Θανάση Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι δύο συγγραφείς προσδίδουν ένα άρωμα Ελλάδας, όσον αφορά την ερμηνεία των ρόλων και προσθέτουν τις χαρακτηριστικές τους αστείες και γρήγορες ατάκες.


Η Νικολέττα Μπακοπούλου σκηνοθετεί με άψογο ρυθμό, κρατώντας το κοινό στην κόψη του ξυραφιού ως το τέλος και τονίζει στιγμές, που σε πρώτο επίπεδο δεν φαίνονται τόσο σημαντικές, αλλά με τις ανατροπές, που έπονται, αποκτούν αναδρομικά κομβική σημασία. Ενσωματώνει τέλεια το χιούμορ και τις σαρκαστικές ατάκες και κλείνει το μάτι στο κοινό: ουσιαστικά, είμαστε θεατές ενός παιχνιδιού επικίνδυνου, αλλά, πάνω απ’ όλα, διασκεδαστικού. Η μουσική που χρησιμοποιήθηκε ήταν απολύτως σύμφωνη με το πνεύμα του έργου, ώστε να προκληθεί η απαραίτητη ένταση, ο τρόμος και η ανατριχίλα για το απρόβλεπτο επερχόμενο συμβάν. Το ίδιο ισχύει και για τον φωτισμό. Ξεχώρισαν, επίσης, οι ενδυματολογικές επιλογές, που έδωσαν εύστοχα το στίγμα των χαρακτήρων και το πειστικό σκηνικό, που -σε συνδυασμό με το video mapping- σε μετέφερε αβίαστα στον χωροχρόνο της ιστορίας.

Οι χαρακτήρες είναι αμφίσημα σκιαγραφημένοι, ενισχύοντας την αίσθηση αβεβαιότητας, που κυριαρχεί στο έργο. Η πρόκληση για το καστ είναι να ερμηνεύσει πειστικά τις ξαφνικές εναλλαγές από τον φόβο στην κωμική ανακούφιση, χωρίς να χαθεί η απαραίτητη ένταση. Η Δήμητρα Θεοδωροπούλου τα καταφέρνει περίφημα, εντυπωσιάζοντας με τις εναλλαγές της από το δραματικό στο κωμικό στοιχείο, περνώντας από τη θέση του θύματος σε αυτή του θύτη με ευκολία, σε έναν ρόλο, που της ταιριάζει γάντι και τον υποστηρίζει άψογα με την κοφτερή, σαρκαστική ερμηνεία της. Η Κατρίν είναι ένας πολυεπίπεδος χαρακτήρας και η Δήμητρα Θεοδωροπούλου, με αυτοπεποίθηση και χωρίς μελοδραματισμούς, αποκαλύπτει τις πτυχές του μία προς μία.

Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος συνδυάζει πειστικά την αθωότητα με βίαια ξεσπάσματα. Πολύ καλός και ο Γιάννης Πετρούτσος υποδυόμενος τον «ψυχρό» και ανεπηρέαστο ντετέκτιβ. Ο Λεωνίδας Ευφραιμίδης είναι σκέτη απόλαυση. Με το που εμφανίζεται στη σκηνή, σαρώνει με την ενέργειά και την φυσικότητα του. Μικρός ο ρόλος του, αλλά πολύ διασκεδαστικός και αβανταδόρικος, μένει αξέχαστος. Η Νεφεντίνα Μοσχόβου ξεχωρίζει με την εκφραστικότητα, την σβελτάδα στη σκέψη και το κωμικό τάιμινγκ και είναι η πιο σταθερή πηγή γέλιου στην παράσταση. Η Μαρία Γεωργακοπούλου, γεμάτη ζωντάνια, διακατέχεται από την καπατσοσύνη, που απαιτεί ο ρόλος της.

Η παράσταση προσφέρει άφθονες δόσεις γέλιου, αλλά συγχρόνως βάζει και τον θεατή σε συνεχή σκέψη, ώστε να ανακαλύψει τι συμβαίνει. Σε όσους αρέσουν τα κλασικά έργα μυστηρίου, θα μείνουν πολύ ευχαριστημένοι, ενώ και το φινάλε επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη.


Συντελεστές παράστασης:

Συγγραφέας: Ρομπέρ Τομά
Διασκευή: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας
Σκηνοθεσία, επιμέλεια μουσικής και ηχητικών: Νικολέττα Μπακοπούλου
Σκηνικά και video mapping: Πάρης Λαλιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Βασιλείου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, Νικολέττα Μπακοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Παίζουν: Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Γιάννης Πετρούτσος, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Νεφεντίνα Μοσχόβου, Λεωνίδας Ευφραιμίδης, Μαρία Γεωργακοπούλου

Θέατρο Γραμμές ΤέΧνης
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 9:30μμ και Κυριακή 8:30μ.μ
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά
Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων : 6906569578