Απώλειες εργασιακές, απώλειες περιουσίας, απώλειες που πολλές φορές αλλάζουν όλο το μέχρι τώρα πλαίσιο της ζωής μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητά μας μέχρι τώρα.

Αν και η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση ξεκίνησε το 2008, ο αντίκτυπός της στον ελληνικό πληθυσμό, όσον αφορά την αύξηση της ανεργίας και το μειωμένο εισόδημα, εμφανίστηκε κυρίως μετά το 2010.

Η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα έχει έντονα τα σημάδια από την επιρροή της κρίσης σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι Έλληνες κουρασμένοι από την κρίση σήμερα αντιμετωπίζουν πολύπλευρες δυσκολίες, με κυριότερη αυτή της ανεργίας η οποία αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Βασικά αγαθά όπως η θέρμανση, πλέον θεωρούνται πολυτέλεια για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τα περιστατικά κατάθλιψης και αυτοκτονιών έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος.

Η "διαρροή εγκεφάλων" (brain drain), όπως έχει ονομαστεί, έχει συμβεί μαζικά και έχει επηρεάσει και αυτή το τοπίο στη σημερινή Ελλάδα.  Όμως το πιο ανησυχητικό σε σχέση με το πρόβλημα αυτής της "νέας μετανάστευσης" είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα.

"Οι τωρινοί μετανάστες είναι κυρίως νέοι με υψηλή μόρφωσης. Τα τρία τέταρτα είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίων και το ένα τρίτο από αυτούς είναι είτε κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος είτε πτυχιούχοι ιατρικής ή πολυτεχνικών σχολών.

Επιστήμονες που μετανάστευσαν για μια καλύτερη ζωή γιατί στην Ελλάδα της κρίσης δεν προσφέρονται ευκαιρίες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας αναζητούν εργασία και στήνονται στην ουρά στον ΟΑΕΔ για να πάρουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας και να ενημερωθούν για τυχόν προγράμματα διάρκειας 8 μηνών πολλές φορές, ή να συνομιλήσουν με την σύμβουλο εργασίας του οργανισμού.

Τα χρόνια περνούν, η κρίση είναι ακόμα εδώ και δεν είναι μόνο οικονομική. Τα πράγματα αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν, εξελίσσονται θα έλεγαν κάποιοι. Αλλά πως και με τι αποτελέσματα;

Τι νέα ήθη δημιουργούνται και τι ιδέες προωθούνται; Πως θα διαμορφωθούν τα νέα πλαίσια εργασίας; Τι επιπτώσεις θα έχει στην παραδοσιακή ελληνική οικογένεια; Ποια είναι τα νέα κοινωνικά πρότυπα; Το μέλλον θα δείξει…