Δεκάδες ήταν οι έλεγχοι που έγιναν από τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ στα καρναβαλικά πληρώματα τις μέρες του καρναβαλιού στην Πάτρα.

Οι έλεγχοι δεν είχαν τα ανάλογα αποτελέσματα που προφανώς προσδοκούσαν τα κλιμάκια, ελπίζοντας ότι θα προχωρήσουν σε μεγάλα πρόστιμα και θα καταφέρουν να ανακαλύψουν μαύρο χρήμα και φορολογικές παραβιάσεις εκατομμυρίων. 

Αυτό συνέβη κυρίως για δύο λόγους. Τα περισσότερα από τα καρναβαλικά πληρώματα ήταν νομότυπα και είχαν φροντίσει να έχουν αποδείξεις σε κάθε τους συναλλαγή, τόσο με τους προμηθευτές, όσο και με τα μέλη, στα οποία έδιναν στολές.

Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος που έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο, είχε να κάνει με τα μέτρα και τα κόλπα που εφάρμοσαν τα πληρώματα εκείνα που ήξεραν ότι θα είχαν σοβαρό πρόβλημα, αν γινόταν κάποιος έλεγχος.

Οι επικεφαλής των καρναβαλικών πληρωμάτων συνήθως κρύβονταν, δεν εμφανίζονταν πουθενά, το μοίρασμα των στολών γινόταν από στόμα σε στόμα ή με ανακοινώσεις και αναρτήσεις στο facebook, ενώ το μέρος ήταν συνήθως εκτός κέντρου, σε κάποιο υπόγειο ή σε ένα απόκρυφο σπίτι ή διαμέρισμα που δύσκολα μπορούσαν να εντοπίσουν οι ελεγκτές. 

Τα περισσότερα, άλλωστε, από τα πληρώματα δεν είχαν στέκι, έτσι ώστε να μη δίνουν στόχαστρο στους εφοριακούς για ελέγχους, ενώ οι κινήσεις των πυρήνων του κάθε γκρουπ γίνονταν πάντα με διακριτικότητα. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν κάποιοι που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τον έλεγχο. 

Ελεγκτές μπήκαν σε καρναβαλικό στέκι γκρουπ, όπου μοιράζονταν στολές και αυτά που ανακάλυψαν ήταν όλα φαντάσματα. Δεν υπήρχε εταιρεία, δεν υπήρχαν επικεφαλής και όσες συναλλαγές είχαν γίνει στηρίζονταν σε μία σφραγίδα που ουσιαστικά δεν παρέπεμπε πουθενά. Υπήρξαν βέβαια και άλλοι έλεγχοι από τους ελεγκτές, όπου ανακαλύφθηκαν παρατυπίες. 

Εξάλλου, πολλά από τα πληρώματα, κυρίως αυτά που απευθύνονταν σε νεολαία και είχαν αρκετό κόσμο, έκοβαν μειωμένες αποδείξεις στα μέλη τους, κυρίως σε αυτούς που γνώριζαν καλά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, κόβονταν μία απόδειξη για πέντε ή και δέκα στολές.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα καρναβαλικά πληρώματα κατάφεραν να ξεφύγουν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν σημαντικές παραβάσεις, εκτός από δύο τρία περιστατικά που ήταν κραυγαλέα.