Τα καταστήματα εστίασης την Δευτέρα 18 Μαρτίου κλείνουν για μία ημέρα, με τον ΣΚΕΑΝΑ να υλοποιεί την απόφαση που έχει πάρει για να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ζητώντας μία καλύτερη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική στον κλάδο. 

Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι δεν αντέχουν άλλο και ζητούν τη μείωση του 24% του ΦΠΑ και την ελάφρυνση του κλάδου στις ασφαλιστικές εισφορές που αυτή τη στιγμή είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη.

Ζητούν επίσης την απλοποίηση την διαδικασιών του μη μισθολογικού κόστους, το ξεκαθάρισμα των πνευματικών δικαιωμάτων, την αλλαγή νόμου περί 80 Decibel (αυτόφωρο- διασυρμός 10.000€ πρόστιμο), αλλά και τον εξ ορθολογισμό και επικαιροποίηση των 25 σημείων ελέγχου. 

Ήδη τις περασμένες ημέρες τα μέλη του προεδρείου και του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου προχώρησαν σε συναντήσεις και επαφές με τους επαγγελματίες εστίασης, πηγαίνοντας στα καταστήματά τους, συζητώντας μαζί τους τα προβλήματα που υπάρχουν και τους λόγους που τους οδηγούν στην κινητοποίηση αυτή. 

Σύμφωνα με τα όσα εισέπραξαν από τους επαγγελματίες, τα προβλήματα είναι μεγάλα και σχεδόν όλοι θα συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας, κλείνοντας τα καταστήματά τους από το πρωί έως το αργά το βράδυ.

Μεγάλη, ήταν και η συμμετοχή των επαγγελματιών και των μελών του συλλόγου στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή την κινητοποίηση αυτή, όπου το προεδρείο του συλλόγου, προχώρησε σε ενημέρωση για τις δράσεις που θα γίνουν κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν αρχικά θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, θα ακολουθήσει  παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ, ενώ θα μοιραστούν και φυλλάδια που θα ενημερώνουν τον κόσμο για τα καταστήματα που θα είναι κλειστά, αλλά και τους λόγους που τους οδηγούν στις κινητοποιήσεις.


Ανάγκη να αλλάξει κάτι και να ακουστεί η φωνή τους

Η συμμετοχή, με βάση τα μηνύματα που έχει πάρει το προεδρείο, αναμένεται να είναι καθολική, κάτι που φαίνεται, άλλωστε και μέσα από τα social media όπου η σχετική αφίσα με το κλείσιμο των μαγαζιών την Δευτέρα 18 Μαρτίου έχει δεχθεί δεκάδες κοινοποιήσεις από τους επαγγελματίες εστίασης, αλλά και από τους εργαζόμενους.

ΚΚάτι που δείχνει ασφαλώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ακουστεί η φωνή της εστίασης για να αλλάξει κάτι σε όλα αυτά που ζουν τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες και τα μαγαζιά.

Το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών βρίσκεται αντιμέτωπο με δεκάδες χρέη και υποχρεώσεις που τρέχουν, τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους δεν έχουν σταματήσει να τους κυνηγούν.  Το σύνθημα εξάλλου που συνοδεύει την απόφαση του συλλόγου τους, τα λέει όλα: "Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν".