Είναι κοινή απορία σε ένα μεγάλο μέρος της Πάτρας, στον απόηχο του καρναβαλιού. 

Φέτος η Πάτρα, σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα, θα δεχόταν τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών των τελευταίων χρόνων. Διάφοροι παράγοντες και με βασική αιτία το μεγάλο brand που έχει το Πατρινό Καρναβάλι, αλλά και τα όσα έχουν ακουστεί στην Αθήνα για το τι γίνεται το τριήμερο στην αχαϊκή πρωτεύουσα στους κύκλους της νεολαίας (αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο καλό, αλλά είναι μια άλλη συζήτηση), θα έφερναν στην Πάτρα χιλιάδες επισκέπτες. 

Και έτσι έγινε. Η προσέλευση των επισκεπτών του Πατρινού Καρναβαλιού πρέπει να ξεπέρασε τους 100.000 και να έφτασε τους 150 με 160 χιλιάδες κόσμου. Μαζί με τους καρναβαλιστές (45.000) που συμμετείχαν στις παρελάσεις, αλλά και τους θεατές ο κόσμος που θα ήταν έξω στους δρόμους για αρκετές ώρες, ειδικότερα το Σάββατο και την Κυριακή, θα ξεπερνούσε τους 250. 000. 

Μύριζαν.... ουρίλας γωνίες και σημεία

Όλος αυτός ο κόσμος κάποια στιγμή θα ήθελε την ανάγκη του. Να....ουρήσει. Κανείς από τους υπευθύνους δεν σκέφτηκε να προχωρήσει εγκαίρως σε μία απευθείας ανάθεση (τις συνηθίζουν άλλωστε αυτές στην δημοτική αρχή) για να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες σε διάφορα σημεία της Πάτρας, όχι μόνο σε αυτά που θα είχαν συνωστισμό από επισκέπτες, αλλά και σε σημεία από τα οποία ξεκινάει και τερματίζει η παρέλαση; 

Να έβαζε γύρω στις 60 με 80 χημικές τουαλέτες μόνο για το τριήμερο σε σημεία όπως στην αρχή της Κορίνθου όπου ξεκινάει η παρέλαση ή στο ύψος της πλατείας Πυροσβεστίου ή στην Αγίας Σοφίας που τερματίζει. Κανείς δεν το σκέφτηκε. Οι καρναβαλιστές θα έπρεπε να είχαν φέρει μαζί και το... γιογιό τους για να κάνουν το πιπί τους ή διαφορετικά θα έπρεπε να βρίσκουν κάθε τόσο απόμερα μέρη ή γωνίες. 

Όπως και έγινε, με αποτέλεσμα την Καθαρά Δευτέρα, πολλά σημεία της Πάτρας και παρά τον καθαρισμό που έκαναν τα συνεργεία του Δήμου, να μυρίζουν... ουρίλας. Βέβαια για να τα λέμε όλα σε κανένα από τα καρναβάλια τα προηγούμενα δεν υπήρχαν χημικές τουαλέτες, με εξαίρεση αυτό του 2003, όπου κάποιοι βάνδαλοι τις είχαν καταστρέψει. 


"Δεν προλαβαίνω, δεν προλαβαίνω... "

Φέτος ο δήμος είχε φροντίσει και είχε βάλει μόνο δέκα χημικές τουαλέτες σε σημεία που είχαν να κάνουν κυρίως με το συνωστισμό του κόσμου και που δύσκολα θα προλάβαινε κάποιος να φτάσει σε αυτά, όπως η πλατεία Γεωργίου, η Τριών Ναυάρχων και το παλιό λιμάνι. Αν κάποιος δηλαδή κατουριόταν στην αρχή της παρέλασης μέχρι να φτάσει σε κάποιο από αυτά θα τα έκανε πάνω του. 

Αφήστε που ο αριθμός τους δεν έφτανε ούτε για τους επισκέπτες, ούτε για τους καρναβαλιστές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, το αντιμετώπισαν οι κοπέλες, ενώ αυτοί που πλήρωσαν την νύφη ήταν οι κάτοικοι που μένουν στην αρχή ή στο τέρμα της παρέλασης, όπου δεν σταμάτησαν να δέχονται επισκέπτες από καρναβαλιστές που έκαναν την ανάγκη τους, αλλά και οι επαγγελματίες της εστίασης που έβλεπαν κόσμο να μπαίνει στα μαγαζιά τους να πηγαίνει στην τουαλέτα και στη συνέχεια να φεύγει. 

Όσο για το αισθητικό μέρος και την εικόνα για την Πάτρα και το καρναβάλι της από το όλο θέμα; Μόνο οι φωτογραφίες και τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο youtube, με νεαρούς και νεαρές να κάνουν την ανάγκη τους, σε δημόσια θέα, τα λένε όλα. Και του χρόνου...