Τους χειρότερους φόβους για το μακελειό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Νέας Ζηλανδίας) σε δύο τζαμιά στο Κράιστερτς επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνοντας ότι 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα 30 από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πρώτη επίθεση στο τζαμί Αλ Νουρ και τα 10 στο τζαμί Λίνγουντ. Οι τρεις εκ των νεκρών στη δεύτερη επίθεση έχασαν, μάλιστα, τη ζωή τους ενώ ήταν έξω από το τζαμί. Για το μακελειό έχουν συλληφθεί τρία άτομα.

Οι τραυματίες από την επίθεση ανέρχονται σε 48 και όλοι φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Στα νοσοκομεία λειτουργούν 12 χειρουργεία με ορισμένους εκ των τραυματιών να χρειάζεται να υποβληθούν σε πολλαπλές επεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τραύματά τους.

«Οι μόνες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε ό,τι συνέβη είναι πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» είπε η Τζέσικα Άρντερν. Η ίδια πρόσθεσε ότι «αν και επί του παρόντος δεν έχουμε υπόνοιες ότι υπάρχουν άλλοι δράστες, παραμένουμε σε εγρήγορση». Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, οι τέσσερις συλληφθέντες έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η χώρα έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

Το προφίλ του μακελάρη

Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του ενός εκ των δραστών είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant). Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Τάραντ είναι 28 ετών και είναι Αυστραλός.


Πληροφορίες μεταδίδουν ότι μόλις μπήκε στο τζαμί ο Τάραντ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως δίνοντας χαριστικές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.


Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Τάραντ είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Associated Press έκανε λόγο για έναν μαυροντυμένο άνδρα που μπήκε στο τζαμί και άρχισε να πυροβολεί περίπου 10 λεπτά μετά την ώρα της προσευχής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είδε τον ένοπλο να φεύγει πριν να φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικοί.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τον ένοπλο άνδρα ως λευκό ηλικίας 30-40 ετών που φορούσε μια φόρμα. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ένοπλος «είχε αρκετές γεμιστήρες στα πόδια του».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff, το προσωπικό στο γενικό νοσοκομείο της Κράιστσερτς ετοιμάζει την αίθουσα επειγόντων περιστατικών για την υποδοχή «40 ως 50» τραυματιών.

Η δεύτερη επίθεση - Τέσσερις συλλήψεις

Λίγη ώρα αργότερα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα επίθεση σε τζαμί στην περιοχή Λίνγουντ. Ο Φαράν Φαρίζ που βρισκόταν μέσα στο τζαμί με άλλα περίπου 100 άτομα περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης. «Δεν ήξερα πώς ακούγεται ένα όπλο. Οι πυροβολισμοί έπεφταν και οι άνθρωποι συνέχιζαν να προσεύχονται. Είδα δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Όλο το τζαμί θύμιζε πεδίο μάχης» είπε στην ιστοσελίδα Stuff.

Στην τελευταία ενημέρωσή της η αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις συλλήψεις, τριών ανδρών και μιας γυναίκας αλλά και για εκρηκτικούς μηχανισμούς που εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας που έκανε την ενημέρωση αν και απέφυγε να μιλήσει για τρομοκρατία είπε ότι «η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή.

Στην πρώτη επίσημη ενημέρωση η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε κάνει λόγο για αρκετές απώλειες σε δύο τζαμία και για τη σύλληψη ενός ατόμου με τον επικεφαλής της αστυνομίας να καλεί τους πολίτες «κλείστε τις πόρτες σας μέχρι να ενημερωθείτε ξανά από εμάς» καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλοι δράστες ελεύθεροι.

Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε, επίσης, στον Guardian ότι λίγη ώρα μετά τις δύο επιθέσεις εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο μάρκας Σουμπαρού μέσα στο οποίο υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί αν συνδέεται με τα περιστατικά των πυροβολισμών.

Την ώρα της επίθεσης στο τζαμί βρισκόταν η ομάδα κρίκετ του Μπαγκλαντές με παίχτες να μιλούν για «τρομακτική εμπειρία» και για το πόσο τυχεροί ήταν που γλίτωσαν.