Έναν πρωτοφανή κανονισμό, που προβλέπει χρηματικά πρόστιμα άνω των 40 ευρώ, για όσους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φορούν βρώμικα ρούχα ή... μυρίζουν άσχημα, ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια πόλη της Ρουμανίας.

Πρόκειται για την πόλη Κλουζ Ναπόκα, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για τις αστικές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια από τις πλέον δημοφιλείς προτάσεις των πολιτών, είναι η θέσπιση προστίμου 100 έως 200 λέι (21 έως 42 ευρώ) για τους επιβάτες που μυρίζουν άσχημα ή φορούν βρώμικα ρούχα.

Πρόστιμο και για... ευωδιαστό φαγητό

Στην ίδια διάταξη περιλαμβάνονται, μάλιστα, και όσοι μεταφέρουν... φαγητό που μυρίζει έντονα, ή κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός των ΜΜΜ.

Το πρόστιμο και σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι έως 42 ευρώ.

Οι νέοι κανόνες για το επιβατικό κοινό που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής από τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης προβλέπουν, επίσης, ότι οι επιβάτες μπορούν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο στους προβλεπόμενους σταθμούς, καθώς και ότι η επιβίβαση γίνεται μόνο από τις μπροστινές πόρτες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Επίσης, οι επιβάτες απαγορεύεται να πίνουν αλκοόλ ή να μεταφέρουν στις αποσκευές τους αλκοολούχα ποτά, καθώς επίσης και να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σε περίπτωση που οι αποσκευές των επιβατών (είτε πρόκειται για τσάντα, σακίδιο πλάτης, χειραποσκευή ή βαλίτσα) καταλαμβάνουν επιπλέον χώρο, τότε οι επιβάτες θα πρέπει να πληρώσουν ένα ακόμα εισιτήριο.

Εξάλλου, απαγορεύεται η μεταφορά πτηνών και ζώντων ζώων, με εξαίρεση τους σκύλους και τις γάτες που πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά κλουβιά.