Το γενικό ξεσηκωμό των φοιτητών, στο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου της νότιας Ινδίας, προκάλεσε η δημοσιοποίηση, στο διαδίκτυο, μιας σειράς βίντεο που απεικονίζουν σεξουαλικές επιθέσεις σε φοιτήτριες και καθηγήτριες.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η ομάδα που ανάρτησε τα εξοργιστικά βίντεο είχε σκοπό να έρθει σε επαφή με φοιτητές και στη συνέχεια να διαπράξουν, μαζί, σεξουαλικές επιθέσεις σε φοιτήτριες των σχολών τους.

«Το να παρακολουθώ ένα βίντεο που δείχνει ένα κορίτσι να παρακαλά τους βιαστές της να την αφήσουν ήταν σοκαριστικό», δήλωσε ο Κάπτεν Πραμπχακάρ, 21 ετών, που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις.

«Σε πολλές περιοχές είναι μεγάλη υπόθεση ένα κορίτσι να βγαίνει από το σπίτι του για να πάει στο πανεπιστήμιο. Φοβόμαστε ότι τέτοιου είδους υποθέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή εκ νέου περιορισμών στα κορίτσια», πρόσθεσε.

Τεράστια αύξηση στις καταγγελίες εγκλημάτων κατά γυναικών

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ινδία ο αριθμός των εγκλημάτων εναντίον γυναικών τα οποία καταγγέλλονται στην αστυνομία αυξήθηκε κατά 83% από το 2007 ως το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν ότι το 2016 γίνονταν τέσσερις καταγγελίες για βιασμό την ώρα.

Στο Πολάτσι συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες αφού μία 19χρονη γυναίκα κατήγγειλε την επίθεση που δέχθηκε, όπως ανέφερε η αστυνομία του Ταμίλ Νάντου σε χθεσινή έκθεσή της προς την κυβέρνηση.

Τώρα η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει άλλα θύματα βάσει των βίντεο που έχει βρει στα κινητά τηλέφωνα των τεσσάρων συλληφθέντων. Τουλάχιστον πέντε βίντεο που δείχνουν σεξουαλικές επιθέσεις έχουν αναρτηθεί στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στην καταγγελία της στην αστυνομία η 19χρονη φοιτήτρια δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα ανδρών που βρίσκονταν σε ένα αυτοκίνητο, από τους οποίους γνώριζε τον έναν, ενώ πρόσθεσε ότι βιντεοσκόπησαν τον βιασμό της.

Εικάζεται ότι περίπου 60 φοιτήτριες, καθηγήτριες και νεαρές γυναίκες από το Ταμίλ Ναντού έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Να διερευνηθούν άμεσα οι υποθέσεις, ζητούν οι φοιτητές

Οι διαδηλωτές και ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών ζητούν από την αστυνομία να ερευνήσει γρήγορα τις επιθέσεις και να προστατεύσει τα θύματα, πολλά από τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί μέσω των βίντεο.

Η σεξουαλική βία παραμένει ταμπού στην Ινδία, με τις επιζήσασες να φοβούνται ότι θα στιγματιστούν ή ότι θα γίνουν στόχος αντιποίνων αν καταγγείλουν τις επιθέσεις.

Όμως ο αριθμός των καταγγελιών σημειώνει σταθερά αύξηση μετά την οργή που είχε προκαλέσει το 2012 στην Ινδία ο ομαδικός βιασμός και ο φόνος μιας φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί.

«Η ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουμε και άλλα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να κάνουν καταγγελίες», δήλωσε ο Χένρι Τιφέιν διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων People’s watch.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ατμόσφαιρα για τα άλλα θύματα», πρόσθεσε.

Η Εθνική Επιτροπή για τις Γυναίκες, η υπηρεσία που συμβουλεύει την ινδική κυβέρνηση για θέματα που έχουν σχέση με τις γυναίκες, απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση στην οποία επισημαίνει ότι «ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια των γυναικών στο Ταμίλ Νάντου».