Ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα έθιμα που γίνονται την Καθαρά Δευτέρα είναι τα Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα που έχει εδώ και χρόνια την δική του παράδοση και είναι ταυτισμένο με το ξεκίνημα της Σαρακοστής, μία περίοδος νηστείας και ανασυγκρότησης για τον ορθόδοξο ελληνισμό. 

Πριν όμως από το ξεκίνημα αυτής της περιόδου οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου και οι χιλιάδες επισκέπτες που καταφτάνουν στην όμορφη και γραφική αυτή πόλη για να πάρουν μέρος σε αυτόν τον πολύχρωμο πόλεμο, φροντίζουν και μουτζουρώνονται μεταξύ τους, σε μία απόλυτη και αστεία αναρχία, όπου κυριαρχούν τα γελαστά πρόσωπα. 

Όσοι παίρνουν μέρος δείχνουν να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους και δεν είναι λίγοι αυτοί που συμμετέχουν κάθε χρόνο, ξέροντας ότι θα ζήσουν μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία που ασφαλώς δεν μπορούν να έχουν κάθε μέρα. Τα Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι είναι κάτι το ξεχωριστό και σε αυτά παίρνουν μέρος άτομα όλων των ηλικιών. 


Έτσι έγινε και φέτος. Το Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα γέμισε από κόσμο και επισκέπτες. Σε αυτό βοήθησε βέβαια και η καλή μέρα που έκανε από το πρωί. Η μικρή αυτή πόλη σηκώθηκε για ακόμα μία φορά στο πόδι, ενώ ο πολύχρωμος αυτός πόλεμος συνδυάστηκε με χορούς και μουσικές, με πολλούς από τους μάχιμους πολεμιστές να ρίχνουν τις ριπές τους χορεύοντας, με αυτοσχέδιες κινήσεις. 

Τα αλεύρια και τα... πολεμικά υλικά ήταν άφθονα και παρόλο την μεγάλη συμμετοχή που είχε και φέτος το παράξενο και πολύβουο αυτό έθιμο του Γαλαξιδίου, η μάχη κράτησε για αρκετές ώρες. 

Δείτε φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Βαβαρούτα: