Πριν καλά καλά προλάβει η κυβέρνηση να πανηγυρίσει για την είσοδο της χώρας μας στις αγορές με ένα δεκαετές ομόλογο από το οποίο άντλησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 3,9%, ήλθαν τα άσχημα νέα για τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης , που δείχνουν ότι, δυστυχώς, η επιθυμητή ανάκαμψη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, παρά το περί αντιθέτου κυβερνητικό αφήγημα.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ανήλθε στο 1,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Την στιγμή μάλιστα όπου σε άλλες χώρες που πέρασαν από μνημόνια (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) οι ρυθμοί ανάπτυξης κυμαίνονται μεταξύ 3,5% και 4,5% του ΑΕΠ.

Πέραν των προαναφερθέντων, όπως προκύπτει από έρευνα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, σήμερα πάνω από τα μισά νοικοκυριά δεν έχουν επαρκή εισοδήματα για ολόκληρο το μήνα και τα χρήματα τους εξαντλούνται την 19η μέρα, με τη σύνταξη να παραμένει η κυριότερη πηγή του εισοδήματός τους. Πέραν τούτου, 6 στους 10 οφειλέτες προς την εφορία και τις τράπεζες, είτε δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε έχασαν τις ρυθμίσεις .

Εξάλλου, σε ό, τι αφορά την είσοδο μας στις αγορές, εννοείται ότι είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία ωστόσο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, εάν αναλογιστούμε ότι χάσαμε τέσσερα ολόκληρα, για να έρθουμε έπειτα από τεράστιες θυσίες του λαού μας εκεί που ήμασταν το 2014.

Είναι λάθος και παράλληλα παραπλανητική η σύγκριση από την κυβέρνηση, της απόδοσης των ομολόγων του 2014 με τις σημερινές αποδόσεις, σε απόλυτους αριθμούς. Όταν μάλιστα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τα επιτόκια απόδοσης των ομολόγων το 2014 ήταν σε ασύγκριτα υψηλότερα επίπεδα απ’ ό, τι σήμερα, που τα επιτόκια έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς η Ε.Κ.Τ τυπώνει άφθονο χρήμα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε το 2015.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, τον Ιανουάριο του 2014 η Πορτογαλία εξέδωσε 5ετές ομόλογο ύψους 3,25 δισ. με απόδοση 4,675%, ενώ σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Κ.Τ η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί δραστικά στο 1,33%.

Επιπλέον, σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές οι πολιτικές συνθήκες σε σύγκριση με την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Το 2014 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας καλούσε τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες να μην επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αν τολμήσουν να επενδύσουν.

Σήμερα, όμως, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, στις διεθνείς επαφές του με οικονομικούς παράγοντες, έχοντας ως πρόσταγμα το συμφέρον της χώρας μας, καλεί τους επενδυτές να εμπιστευθούν και να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Πέραν των προαναφερθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από το 2014. Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του έχει χαρίσει τα πάντα στους ξένους. Από το Σκοπιανό, μέχρι την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας, το ξεπούλημα των τραπεζών μας και της υποθηκευμένης ακίνητης περιουσίας σ’ αυτές. Επομένως, οι εταίροι και δανειστές έχουν συμφέρον να στηρίξουν τον κ. Τσίπρα.

Τούτων δοθέντων, αντί η κυβέρνηση να υπερηφανεύεται και να καυχιέται για την έξοδό της στις αγορές με επιτόκιο 10ετούς ομολόγου απόδοσης 3,9%, θα έπρεπε αν μη τι άλλο να κάνει τουλάχιστον την αυτοκριτική της.

ΣΣ: Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι Ορκωτός Ελεγκτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας.