Με αφορμή την είσοδο του φράγματος Πείρου - Παραπείρου στην κρίσιμη φάση του γεμίσματος του βασικού ταμιευτήρα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων και επικεφαλής του συνδυασμού «Πάτρα: Η δική μας πόλη» κ. Νίκος Τζανάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Το έργο του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, που μπαίνει στην κρισιμότερη φάση της έμφραξης του στομίου διαφυγής νερού, ώστε να ξεκινήσει το γέμισμα του βασικού ταμιευτήρα του Αστερίου, θα πρέπει να αποτελέσει ισχυρό και πολύπλευρο μοχλό ανάπτυξης για την Πάτρα του μέλλοντος και την Αχαΐα συνολικά.

Αλλά για να συμβεί αυτό, η επόμενη Δημοτική Αρχή της Πάτρας θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες προθέσεις για την διαχείριση του έργου. Η μέχρι σήμερα στάση της Δημοτικής Αρχής και του κ. Πελετίδη, να αρνείται συμμετοχή στον Φορέα διαχείρισης, εξαιτίας μιας καθαρά ιδεοληπτικής στρατηγικής, εκθέτει την πόλη σε κινδύνους αφού μία από τις επιπτώσεις σε ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν:

… η όποια τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των υδάτων, που θα επιβαρύνει τους δημότες, να καθορίζεται χωρίς την δυνατότητα έγκρισης και οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άρα της τοπικής κοινωνίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το πορτοφόλι των Πατρινών!

Κατά συνέπεια, ο νυν Δήμαρχος Πατρέων οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την μέχρι τώρα στάση του στο ζήτημα, αφού άλλωστε αυτή η στάση λειτουργεί και ως καθοριστικός παράγοντας για την στάση των υπολοίπων Δήμων της περιοχής που είναι εμπλεκόμενοι με το έργο.

Τουριστική ανάπτυξη & προσέλκυση επενδύσεων

Πέραν αυτού, το φράγμα Πείρου - Παραπείρου πρέπει να γίνει η ευκαιρία της πόλης, σε τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ανάπτυξη και την τοπική οικονομία.

Το πρώτο σκέλος, σαφώς, αφορά στην ύδρευση της πόλης αλλά και την άρδευση. Ωστόσο, το φράγμα θα μπορούσε να γίνει η «Ναυαρχίδα» της προσπάθειας για τουριστική ανάπτυξη ευρύτερα της περιοχής, του δήμου Ερυμάνθου όπου ανήκει ο χώρος, αλλά και ειδικότερα της Πάτρας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Λίμνης Πλαστήρα, που αποτελεί τον 5ο τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα, ο Πείρος - Παράπειρος πρέπει να αποτελέσει ένα οικοσύστημα γύρω από το οποίο θα αναπτυχθούν περιοχές τουριστικού αλλά και επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και στην ανάδειξη της περιοχής στον τουριστικό τομέα, μέσα και από ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (τοπικές φυσιολατρικές διαδρομές για πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, υδροποδηλασία κ.α.).

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν και αυτό το έργο ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Πάτρα και την περιοχή συνολικότερα».