Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, πρώην πρόεδρος της Καταλονίας και επικεφαλής της απόπειρας απόσχισης της ισπανικής περιφέρειας το 2017, επελέγη για να ηγηθεί της λίστας του αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος Junts per Catalunya (JxCat) στις ευρωεκλογές.

«Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε την διεθνοποίηση της διένεξης και για να καταλάβει η Ευρώπη τι συμβαίνει στην Καταλονία…είναι να είναι επικεφαλής αυτής της λίστας ο Κάρλες Πουτζντεμόν », έγραψε στο Twitter η Ελσα Αρτάντι, βουλευτής του αυτονομιστικού κόμματος στο τοπικό κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζντεμόν έχει εγκαταλείψει την Ισπανία για να γλιτώσει τα παρεπόμενα της δικαστικής δίωξης εναντίον του και ζει στο Βέλγιο.

Κύριος κατηγορούμενος στην δίκη των 12 Καταλανών αυτονομιστών, ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας ορίσθηκε στις 7 Μαρτίου επικεφαλής της λίστας των τοπικών αυτονομιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές, της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχει και το καταλανικό ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας).

Ο Οριόλ Ζουνκέρας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών με την κατηγορία της στάσης και υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων, εξαιτίας του ρόλου του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο είχε απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ