Φόβους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει πολλά νέα προβλήματα εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ καταγγέλλοντας τη Δύση ότι επιδίωξε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ακόμη και με εκβιασμούς και δωροδοκίες.

«Το κύριο ερώτημα είναι αν το «Βόρεια Μακεδονία» έχει πλήρη υποστήριξη στην ίδια τη Μακεδονία- ή ακόμα και στην Ελλάδα. Εξάλλου, ρίξτε μια ματιά- σχεδόν δύο τρίτα του πληθυσμού εκείνης της χώρας μποϊκοτάρισε το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, ψηφίζοντας, δηλαδή, με την απουσία τους κατά μιας συμφωνίας που επιβλήθηκε από το εξωτερικό. Φυσικά, δεν υπάρχει ζήτημα εάν θα έπρεπε να επιλυθεί μια παλιά διμερής διαφορά δεκαετιών-έπρεπε πριν από πολλά χρόνια, θα ήθελα να προσθέσω. Το πρόβλημα είναι πώς επιλύθηκε- αν πράγματι η συμφωνία Πρεσπών είναι η τελική λύση», τόνισε ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, απαντώντας στην ερώτηση αν η χώρα του θα αναγνωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία και αν η Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζει τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Και συνέχισε: «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε με σοβαρή παραβίαση των κανόνων του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου. Επομένως, δύσκολα μπορεί να είναι ένα κατάλληλο εργαλείο για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και μακροπρόθεσμης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, αντί να επιλυθεί ένα παλιό πρόβλημα, η Συμφωνία Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει πολλά νέα. Το θέμα είναι ότι, προωθώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι δυτικοί συνάδελφοί μας δεν καθοδηγήθηκαν από την επιθυμία να βοηθήσουν στην επίλυση ενός παραμελημένου περιφερειακού προβλήματος. Επιδίωξαν έναν εντελώς διαφορετικό στόχο, δηλαδή την ενσωμάτωση μιας ακόμη βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και με κάθε τίμημα, συμπεριλαμβανομένου του εκβιασμού και της δωροδοκίας.»

«Προνομιακός εταίρος της Ρωσίας η Ελλάδα»

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε την Ελλάδα «προνομιακό εταίρο» για τη Ρωσία, υπενθυμίζοντας τους «παλιούς δεσμούς φιλίας» και τα «κοινά κεφάλαια ιστορίας και πνευματικής συγγένειας» μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμανε μάλιστα «ότι δεν υπάρχουν πραγματικά ανυπέρβλητα εμπόδια που θα εμπόδιζαν την πρόοδο στις σχέσεις μας» και διεμήνυσε πως «σήμερα είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας». Επίσης, υπογράμμισε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «ως ένα σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν πάντα ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και επισήμανε πως μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Δεκέμβριο του 2018, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικά έργα ενεργειακής υποδομής με την Ελλάδα, που αφορά επίσης και τη δυνατότητα σύνδεσης της Νότιας Ευρώπης μέσω της Ελλάδας με τον Turkish Stream. «Η ρωσική πλευρά πιστεύει ότι ένα τέτοιο πρότζεκτ είναι πολύ πιθανό και ρεαλιστικό, αλλά χρειαζόμαστε ισχυρές νομικές εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες. Φυσικά, οι οικονομικοί παράγοντες πρέπει να πειστούν ότι μια τέτοια διαδρομή εφοδιασμού είναι εφικτή, συμπλήρωσε.

«Εντάσεις στα Βαλκάνια λόγω της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ»

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ ανέδειξε τη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στην περιοχή. Παράλληλα, εκτίμησε πως η σημερινή κατάσταση σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης δεν μπορεί να θεωρηθεί εξ ολοκλήρου σταθερή και προβλέψιμη. Εξέφρασε την άποψη πως μια από τις πηγές των εντάσεων στα Βαλκάνια είναι η αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, «που έχει εμμονή με την ιδέα να μεταφέρει στο στρατόπεδό του ολόκληρη την περιφέρεια χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη των λαών της», όπως σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε την Βορειοατλαντική Συμμαχία «απαρχαιωμένη οργάνωση» και «κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ είπε πως «δεν ήταν ποτέ ζήτημα για τη Ρωσία» και σημείωσε πως τα Βαλκάνια δεν πρέπει να αποτελούν περιοχή αντιπαράθεσης, αλλά μια πλατφόρμα για την καθιέρωση αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δομής Ρωσίας- ΕΕ.

Διατύπωσε επίσης την άποψη πως οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους, επισημαίνοντας πως η ΕΕ παραμένει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, επανέλαβε την πάγια δέσμευση της Ρωσίας για μια συνολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.