Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2019, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων (συντονιστής: Πέτρος Βρυώνης) με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, έκαναν το βράδυ της Παρασκευής την πρώτη τους εμφάνιση, προκαλώντας την προσοχή και το θαυμασμό του κόσμου που βρισκόταν στο κέντρο.

Μια ανεπανάληπτη φαντασμαγορική καρναβαλική νύχτα ήταν αυτή της Παρασκευής 8 Μαρτίου, που σηματοδοτήθηκε από την παρθενική εμφάνιση των αρμάτων του Δήμου στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Φως Καρναβαλιού και ατμόσφαιρα γιορτής πήρε η νύχτα και πλήθος κόσμου-Πατρινοί και επισκέπτες- βρέθηκαν στο κέντρο της πόλη προμηνύοντας την κορύφωση του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Πατρινού Καρναβαλιού 2019.

Τα φωταγωγημένα άρματα σε συνδυασμό με τον καρναβαλικό διάκοσμο και φωτισμό της πόλης έδωσαν μια εντυπωσιακή  εικόνα στο κέντρο της πόλης και στην πλατεία Γεωργίου Α΄ όπου και παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκεί ενθουσιασμένος ο κόσμος-μικροί και μεγάλοι-τα περιεργαζόταν, τα θαύμαζε και φωτογραφιζόταν μαζί τους. Η πλατεία πλημμύρισε από χρώμα και ξεχείλισε από αυθεντική καρναβαλική διάθεση και ευφορία.


Όλα άρχισαν με την εκκίνηση των αρμάτων στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου, που ακολούθησαν την οδό Κορίνθου και περιμετρικά την πλατεία Γεωργίου Α΄.

Τα άρματα που εμφανίστηκαν στους κεντρικούς δρόμους και στην πλατεία Γεωργίου Α΄, ήταν: «Βασιλιάς Καρνάβαλος», «Άρμα Βασίλισσας», «Πόλεμος και Ειρήνη», «Σούπερ Ήρωες» και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών» «Τοσοδούλα», «Ζουζουνο-όχημα»,  «Καρναβαλάκος» και «Κουτάβι».

Τα άρματα στην παρέλασή τους στους δρόμους της Πάτρας αλλά και στην πλατεία Γεωργίου συνόδεψε η 50μελής Φιλαρμονική Ορχήστρα του Οργανισμού της Πολυφωνικής (διεύθυνση: Γιώργος Μπουρδόπουλος) παίζοντας επίκαιρους-αποκριάτικους μουσικούς σκοπούς.

Ακολούθησαν 30 παιδιά από τα σχολεία 5ο Γυμνάσιο Πατρών - 12ο Γυμνάσιο Πατρών - Γυμνάσιο Καστριτσίου -  10ο Γενικό Λύκειο Πατρών - 12ο Γενικό Λύκειο Πατρών - Γενικό Λύκειο Λουσικών - ΕΠΑ.Λ Κ. Αχαΐας - 7ο ΕΠΑ.Λ Πατρών με εξαιρετικές στολές από ανακυκλώσιμα υλικά, που αποτελούν καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών. Τα σχολεία αυτά ανήκουν στο Δίκτυο σχολείων ΔΔΕ Αχαϊας «Λαβύρινθος» στο πλαίσιο της δράσης «Art & Recycling – Δημιουργώ Ανακυκλώνοντας». Το δίκτυο δραστηριοποιείται εδώ και 22 χρόνια, ενώ οι στολές με τις οποίες τα παιδιά θα εμφανιστούν και τις έχουν τα ίδια δημιουργήσει φιλοξενούνται στην Αγορά Αργύρη μέχρι και την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Ήταν μια πρόγευση, που προθέρμανε αισθητά το κλίμα ενόψει του τελευταίου διημέρου, μια ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας που το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να μας εγγυηθεί με τον δικό του ακαταμάχητο τρόπο.

Η συνέχεια στη νυχτερινή ποδαράτη του Σαββάτου και στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής.