Σε ειδικό σχεδιασμό έχουν προχωρήσει αυτές τις ημέρες η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση περιστατικών και συμβάντων, το τριήμερο της κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Το σήμα που έχει λάβει η τοπική Αστυνομία για τον φόβο ενδεχόμενων επεισοδίων από διάφορες ομάδες που θα έχουν έρθει στην Πάτρα, έχει φέρει σε επιφυλακή την ΕΛ.ΑΣ. που ήδη έχει προχωρήσει σε ένα πλάνο, με αυστηρά μέτρα και ελέγχους, έτσι ώστε να προλάβει και να αποτρέψει περιστατικά. 

Παράλληλα, πέρα από τα μέτρα αυτά, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται συνεχείς περιπολίες σε χώρους που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, αλλά και σε στέκια "ύποπτων" ομάδων, στην Πάτρα αναμένεται να έρθουν περισσότερες από πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, αλλά και από γειτονικούς νομούς έτσι ώστε να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης για αυτές τις ημέρες. 

Επίσης, αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται από την Αστυνομία για το παρεμπόριο και για τη χρήση ναρκωτικών. Η Τροχαία, εξάλλου, έχει προχωρήσει σε ένα δικό της σχέδιο για το κυκλοφοριακό αυτές τις μέρες στην Πάτρα. Τον δικό της σχεδιασμό έχει εκπονήσει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις μέρες της κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού. 

Σύμφωνα με την εντολή που έχουν πάρει οι πυροσβεστικές υπηρεσίες όλο το τετραήμερο από την Παρασκευή έως την Καθαρά Δευτέρα, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή, τόσο από πλευράς έμψυχου δυναμικού, όσο και από πλευράς οχημάτων, για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, σε μία Πάτρα που αναμένεται να βουλιάξει από τον κόσμο. 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το ΕΚΑΒ που καλείται να αντιμετωπίσει και φέτος τα διάφορα περιστατικά μέθης που γίνονται αυτές τις μέρες στην Πάτρα. Στην πλατεία Γεωργίου θα υπάρχει μόνιμα το τριήμερο μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, ενώ εκτός αυτής, θα υπάρχει μία δεύτερη μονάδα με γιατρό που θα κινείται στις παρυφές της πόλης. 

Παράλληλα, σε διάφορα σημεία του κέντρου της Πάτρας, αλλά και των περιοχών εκτός αυτού θα υπάρχουν διασκορπισμένα ασθενοφόρα, έτσι ώστε να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί. Το ΕΚΑΒ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας που και φέτος θα έχει στήσει δικό του ιατρείο στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, ενώ δεκάδες εθελοντές του θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία από τα οποία θα περνάει η παρέλαση. 

Στόχος όλων είναι κυλήσουν τα πάντα ομαλά και να έχουν οι καρναβαλιστές, ο κόσμος της Πάτρας, αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης ένα καλό και όμορφο καρναβάλι.