Τέλος στην αγωνία των μαθητών αναμένεται να βάλει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Το υπουργείο θα ανακοινώσει το τελικό σχέδιο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και αναμένεται να προχωρήσει στη θεσμοθέτησή του νέου λυκείου και του εξεταστικού συστήματος, έως τα τέλη του μήνα.

Στο νέο σχέδιο υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που θα οριστικοποιηθούν δεδομένου ότι τα παιδιά της φετινής Β’ Λυκείου στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο και να επιλέξουν 10 σχολές. Η αλλαγή αυτή είναι βασική, καθώς έτσι θα υπάρχουν σχολές με ελεύθερη εισαγωγή και σχολές που απαιτούν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε πως η Γ’ Λυκείου θα μετατραπεί σε τάξη προπαρασκευής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στη Β΄ Λυκείου θα ολοκληρώνεται το η εγκύκλιος των σπουδών.

«Επίσης, θέλουµε τα παιδιά να µπορούν να εισάγονται σε κάποια πανεπιστηµιακά τµήµατα µόνο µε το απολυτήριο του Λυκείου. Θα υπάρχουν ευνοϊκότερες διατάξεις για παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς στο σύστηµα που θα ανακοινωθεί την επόµενη εβδοµάδα», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Οι μαθητές θα πρέπει ενημερωθούν για το νέο σύστημα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις τους.Μηχανογραφικό καλούνται να καταθέσουν όλοι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Να σημειωθεί πως τα Λατινικά αντικαθιστώνται από την Κοινωνιολογία και θα είναι πλέον μάθημα επιλογής.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών εντός του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε ένα σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, στοχεύει στην ενίσχυση του θεσμού του ΕΑΠ.

Στο επίκεντρο του σχεδίου, το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών προβλέπεται να υλοποιεί τα επιμορφωτικά προγράμματα για όλα τα μαθήματα και για όλους τους εκπαιδευτικούς, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι επιμορφώσεις θα γίνονται εξ' αποστάσεως, διαδραστικά και δια ζώσης. Ωστόσο, ως προς το περιεχόμενο των επιμορφώσεων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα έχει την ευθύνη.

«Μπαίνει σε καινούργια βάση η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το σύνολο των προτάσεων, ανέφερε ότι πρόκειται για «πρόκληση και ευκαιρία για το ΕΑΠ».

Επιπλέον, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, το ΕΑΠ θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει πιστοποιητικά παιδαγωγικής κατάρτισης στους φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, δωρεάν. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει στο ΕΑΠ και Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο.

Επίσης, για το μη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΑΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό), αντί για δεκάμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για τρία χρόνια, για ένα ποσοστό των ΣΕΠ, το ΕΑΠ θα συνάψει τριετείς συμβάσεις.

Για το διοικητικό προσωπικό, ο υπουργός ανέφερε ότι με ΚΥΑ με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα επιλυθεί το ζήτημα, με σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.

Τέλος, το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανανέωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, η οποία θα κληθεί να καταθέσει πρόταση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, αλλά και σχετικά με το ποσοστό των ΣΕΠ και τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα αλλάξει το καθεστώς των συμβάσεών τους.

Για το νέο εξεταστικό σύστημα, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε ανακοινώσεις λίγους µήνες πριν από τις εκλογές, αίτηµα το οποίο ο υπουργός δεν κάνει αποδεκτό, τονίζοντας πως «το νέο εξεταστικό σύστηµα το συζητάµε εδώ και ενάµιση χρόνο. Από την αρχή καλώ τη Ν∆ και τα άλλα κόµµατα να συµφωνήσουµε ποιο είναι πρόβληµα και να µας πουν τις προτάσεις τους».