Από το Διεθνές Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει πως θα μεταβεί στα Σκόπια και θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως όλα δείχνουν στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν και προετοιμάζουν το ταξίδι του πρωθυπουργού τον Απρίλιο. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται και από μία ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τουρισμό, εστίαση, οι κατασκευές και η ενέργεια.
Μάλιστα Αθήνα και Σκόπια προετοιμάζουν και την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ως ανταπόδοση στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας ανεφερε οτι η «Βόρεια Μακεδονία» επιθυμεί έντονα την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, και της διαμετακόμισης και πρόσθεσε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε νέα και ανακοινώσεις».

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει από τους Δελφούς οτι θα δημιουργηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στο Μαξίμου υπάρχει ένας προβληματισμός καθώς η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να βυθίζεται δημοσκοπικά σε αυτές της περιοχές.