Η Ένωση των προπονητών της Euroleague παρουσιάστηκε στη Μαδρίτη. Πρόεδρος της θα είναι ο… άρχοντας της διοργάνωσης, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αντιπρόεδρος ο Πάμπλο Λάσο και CEO ο Γκόραν Σάσιτς.

Μαζί τους και οι Τσάβι Πασκουάλ, Νέβεν Σπάχια και Αχμέτ Τσάκι, που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται σε κάποιο πάγκο ομάδας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 15 μέλη, ενώ ο Ετόρε Μεσίνα έχει ζητήσει να ενταχθεί στην Ένωση.

Οι δηλώσεις…

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Να πάμε πίσω στο συνάντηση που έγινε στη Βαρκελώνη τον Ιούνιο. Συζητήσαμε για την ανάγκη να έχουμε τη δική μας Ένωση. Πριν από 10 μήνες έγινε αυτό. Μιλήσαμε όλοι μαζί και τώρα έχουμε δική μας φωνή στην Euroleague. Συζητήσαμε για τα πάντα. Είναι σημαντικό να έχουμε άποψη για πολλά πράγματα. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και μπορούμε να ανακοινώσουμε την ίδρυση αυτής της Ένωσης. Μιλήσαμε για τα σχέδιά μας και το μέλλον του μπάσκετ, ειδικά στην Euroleague. Θέλουμε μια Ένωση με καλές ιδέες για να βοηθήσει το μπάσκετ. Σε κάποια σημεία είχαμε διαφορετικές απόψεις. Ο Τσάβι άρχισε να μου κάνει πλάκα και να με λέει πρόεδρο.Από την πρώτη μέρα είπα πως θέλω να συζητάμε τις λεπτομέρειες. Αυτή τη χρονιά οκτώ προπονητές απολύθηκαν. Να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να νιώσουμε ασφαλείς με αυτή την εμπιστοσύνη που θα έχουμε. Θέλουμε όλοι να είναι στην ίδια σελίδα και να σέβονται ο ένας τον άλλον. Είναι ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον του μπάσκετ στην Ευρώπη. Έχουμε 15 προπονητές αυτή τη στιγμή στην Ένωση. Είμαι χαρούμενος που έχουμε προπονητές που θέλουν να μπουν στην Ένωσή μας, όπως ο Ετόρε Μεσίνα. Θα έχουμε κι άλλα επίτημα μέλη, όπως τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Θα μας βοηθήσει να πάρουμε καλές αποφάσεις στο μέλλον. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Έχουμε κανόνες και θέματα που θέλουμε να συζητήσουμε. Όποιος θέλει να πάρει μέρος σε αυτό το εγχείρημα είναι ευπρόσδεκτος».

Πάμπλο Λάσο: «Πρώτα από όλα είμαστε προπονητές και πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον. Συζητήσαμε πολλές φορές, μιλάμε για το μέλλον της δουλειάς μας. Ξέρουμε πως υπάρχει η Ένωση Παικτών. Οι διαιτητές ενώνονται επίσης. Είμαστε όλοι μέλη του μπάσκετ. Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να έχουμε μία φωνή. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς λέει κάτι, ο Τσάβι Πασκουάλ λέει κάτι άλλο. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να έχουμε μία φωνή ως Ένωση. Έτσι θα ωριμάσουμε. Στη συνέχεια δουλεύουμε για τις αποφάσεις. Είναι σπουδαίο για εμάς που εμπλεκόμαστε με αυτό. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που είμαστε εδώ. Η πρώτη μέρα της Ένωσης, η οποία ελπίζουμε πως γίνει σημαντική στο μέλλον για το μπάσκετ».

Τσάβι Πασκουάλ: «Καλό να έχουμε μια φωνή με την Ένωση Παικτών, τους διαιτητές, τα media και την Euroleague. Καθόμαστε σε ένα τραπέζι. Είναι σημαντικό να έχουμε μία φωνή. Επίσης, ένα από τα θέματα αυτής της Ένωσης είναι ότι θέλουμε να βοηθήσουμε προπονητές που έχουν αποσυρθεί, προπονητές με προβλήματα υγείας. Σημαντικά όλα αυτά για εμάς. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους προπονητές που ο κόσμος ξεχνάει πως ήταν σημαντικό κομμάτι για το μπάσκετ. Είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάμε αυτή την Ένωση. Μιλάμε για το τι θα γίνει στο μέλλον. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η Ένωση. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνεται, όταν μία ομάδα σταματάει τη συνεργασία της με εμάς. Όσα έγιναν στο παρελθόν μπορεί να είναι αστεία ή ενδιαφέρονται, αλλά δεν είναι ο λόγος που μας έφερε εδώ».