Δικαίωση για τον Σάββα Τζάκη, για τους Ελεύθερους Εμποροϋπαλλήλους, αλλά και γενικότερα για το συνδικαλιστικό κίνημα της Πάτρας αποτελεί το υπόμνημα - επιστολή των 52 σωματείων, προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, για την καθιέρωση της λεγόμενης κάρτας εργασίας.
Ο Σάββας Τζάκης είχε κάνει πρόταση το 2009 για την έκδοση παρουσιολόγιου σε όλες τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μειωθεί η απλήρωτη εργασία. Μετά από 10 χρόνια 50 σωματεία με πρωτοβουλία του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, φέρνουν και πάλι την πρόταση αυτή στο προσκήνιο και ζητούν από την υπουργό να υλοποιήσει το αίτημα τους.
"Το 2009 είχα καταθέσει την πρόταση για την κάρτα εργασίας με αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτό το πήρε η ΓΣΕΕ το έστειλε στο υπουργείο και έγινε νόμος του κράτους όμως, χρειαζόταν υπουργική απόφαση, την οποία δεν υπέγραφαν όλα αυτά τα χρόνια για τους δικούς τους λόγους.
Δέκα χρόνια μετά ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας μαζί με 52 σωματεία το ζητάνε επιτακτικά από την υπουργό" τονίζει ο Σάββας Τζάκης, μιλώντας στο patrasevents.gr.
"Ο νόμος υπάρχει και πλέον είναι μία απαίτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα όλης της χώρας, έτσι ώστε να εφαρμοστεί. "To μόνο που χρειάζεται είναι να μπει υπουργική υπογραφή για να γίνει πράξη". Σύμφωνα με τον κ. Τζάκη η εφαρμογή του νόμου θα δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα πετύχει τον σκοπό της για την μείωση της απλήρωτης εργασίας.
"Θα είναι κάτι σημαντικό για το εργατικό και το συνδικαλιστικό κίνημα εφόσον περάσει και γίνει πράξη. Είναι ένα μέτρο πίεσης προς τους εργοδότες και πιστεύω ότι εφόσον οι εργαζόμενοι ασκήσουν την δική τους πίεση προς το υπουργείο θα περάσει και θα γίνει πραγματικότητα".
Στην αγορά και ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα, το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας εξακολουθεί να υφίσταται και να είναι έντονο, με τους εργαζόμενους να μην πληρώνονται και να μην μπορούν να διασφαλίσουν τα χρήματα τους.
Η επιστολή των 52 σωματείων
Η επιστολή εστάλη με πρωτοβουλία του Προέδρου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Δημήτρη Καραγεωργόπουλου. Στην επιστολή τα σωματεία τονίζουν τα εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Σας υποβάλουμε το παρόν επείγον υπόμνημα – καταγγελία για την έκταση που έχουν λάβει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά και της υγείας μας, οι εργοδοτικές πρακτικές επιβολής πρόσθετης εργασίας ταυτόχρονα με απειλές για απόλυση σε περίπτωση καταγγελίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παρά το γεγονός πριν από μερικά χρόνια ψηφίσθηκε ειδική διάταξη για τη δήλωση της υπερεργασίας/υπερωρίας (αρθ. 36 Ν. 4488/2017). Παρά το σημαντικό περιεχόμενο της διάταξης αυτής, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, δεδομένου ότι παραμένει ανεφάρμοστη μέχρι να εκδώσετε τη σχετική Υπουργική Απόφαση».
Στην επιστολή τα σωματεία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες προς τα Σωματεία μας από ιδιωτικούς υπαλλήλους – μέλη των οργανώσεών μας, για μη δήλωση και αναγνώριση της αμοιβής συναδέλφων-ισσών μας για τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας από εργοδότες, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650€.
Συγκεκριμένα μας καταγγέλλουν ότι μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά, από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο – 12ωρο, ενώ κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς, οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους. Το πρόβλημα δε, εντοπίζεται κυρίως σε κινητές δραστηριότητες και στο προσωπικό που απασχολείται σε τρίτες επιχειρήσεις π.χ εργολαβικές εταιρίες καθαρισμού, φύλαξης κ.λ.π.
Μάλιστα πολλά από τα μέλη μας προσφεύγουν ανεπιτυχώς στις επιθεωρήσεις εργασίας και τα δικαστήρια, προκειμένου να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές για τις πρόσθετες ώρες εργασίας, καθώς δεν υπάρχει ισχυρό αποδεικτικό υλικό (π.χ. κάρτα εργασίας) για την υπερεργασιακή – υπερωριακή απασχόλησή τους».