class="_63eu _63ev">
Outreach Masterclasses
Dansarte Επαγγελματική Σχολή Χορού, Κέντρο Χορού και Τεχνών Τατιάνας Λοβέρδου

Κλασικό Μπαλέτο | 17 & 31 Μαρτίου 2019 | 12:00 -1:45
Σύγχρονο Graham | 17 & 31 Μαρτίου 2019 | 2:00 - 4:00
Κόστος: 30ευρώ η μέρα (περιλαμβάνει το μάθημα Μπαλέτου & Σύγχρονου Graham)

Κυριακή 17 & 31 Μαρτίου 12:00 -1:45 | Κλασικό Μπαλέτο: Γιάννης Αντωνίου
Κυριακή 17 Μαρτίου 2:00-4:00 | Σύγχρονο Graham: Πένυ Διαμαντοπούλου
Κυριακή 31 Μαρτίου 2:00-4:00 | Σύγχρονο Graham: Όλια Τορναρίτου

Σ' αυτό το εργαστήρι θα διδαχθούν οι βασικές αρχές της τεχνικής Graham μέσα από μία βιωματική διαδικασία η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση του χορευτή αλλά και στην ξεκάθαρη κατανόηση του κινητικού λεξιλογίου της τεχνικής. Το εργαστήρι καταλήγει στη σύνθεση σύντομων κινητικών φράσεων που προκύπτουν από τον συνδυασμό του βασικού ασκησεολογίου της τεχνικής (floorwork, standing and travelling combinations).

Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται τη σημασία της φόρμας και της δομής της κίνησης της τεχνικής σε σχέση με το χώρο και τη μουσική. Εστιάζουν στις εναλλαγές της δυναμικής και την ομαλή χρήση των επιπέδων. Η στροφικότητα, η αλτικότητα, η εκρηκτικότητα καθώς επίσης η ροή της ενέργειας, η ελαστικότητα και η ευλυγισία είναι μερικά από τα στοιχεία που θα αφομοιώσει και θα εξελίξει ο χορευτής στη διάρκεια του εργαστηρίου πάντα σε σχέση και με βάση την τεχνική της Martha Graham.

Κόστος: 30ευρώ η μέρα (περιλαμβάνει το μάθημα Μπαλέτου & Σύγχρονου Graham)
info|[email protected]
T| 2610272668 (18:00-22:00)
Dansarte| Καρόλου 1 και Όθωνος Αμαλίας, Πάτρα

Η Πένυ Διαμαντοπούλου, αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού “Άννα Πέτροβα” (1994). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1999).
Σπούδασε με υποτροφία (Demonstrator's scholarship) στην Martha Graham School of Contemporary Dance (Νέα Υόρκη/1995-2000). Υπήρξε μέλος του Martha Graham Dance Ensemble (1996-2000) και ερμήνευσε κεντρικούς ρόλους του ρεπερτορίου της ομώνυμης χορογράφου σε παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και σε περιοδείες στις ΗΠΑ. Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής Martha Graham School (1998-2000) δίδαξε Master Classes της τεχνικής σε Πανεπιστήμια/ Κολέγια των ΗΠΑ, καθώς επίσης και σε φημισμένες σχολές χορού, όπως Alvin Ailey American Dance Theater, Τhe Neighborhood Playhouse, State University of New York (SUNY) Purchase, κ.ά.
Από το 2002 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σε συνεργασία με την ομάδα χορού της ΚΣΟΤ, είναι υπεύθυνη για την αναβίωση και διδασκαλία του Ρεπερτορίου GRAHAM και παρουσιάζει ανελλιπώς από το 2003 έργα του Ρεπερτορίου ή Demo της Τεχνικής GRAHAM και δικές της χορογραφίες σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2006 έως σήμερα, συντελεί στη διοργάνωση και υλοποίηση των παραστάσεων των σπουδαστών της ΚΣΟΤ στο BLACKBOX της Σχολής στα πλαίσια του θεσμού «Ανοιχτό Στούντιο».
Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «ΧοροΧρόνος». Παράλληλα, συνεργάζεται με σχολές στην Κρήτη, Κύπρο, Κόρινθο, Ζάκυνθο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη όπου παραδίδει σεμινάρια της Τεχνικής Graham και χορογραφεί για τις ετήσιες παραστάσεις τους. Στην Αθήνα συνεργάζεται σταθερά με το FIX DANCE STUDIO. Έχει διδάξει σεμινάρια στις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές χορού “Ραλλού Μάνου” και “Μοριάνοβα/Τράστα”, στο Εργαστήρι χορού «Χώρος» (πρώην Studio Μέτσης), στις Σχολές της Άννας Τσαούση και του Πάνου Μεταξόπουλου, στο Athens Ballet Center, στο Dance Cultural Center, στην Ανώτερη σχολή Δραματικής τέχνης “ΑΡΧΗ”, κ.α.
Μετά από πρόσκληση της Martha Graham Dance Company διδάσκει σε σπουδάστριες/χορεύτριες της ΚΣΟΤ το έργο "Panorama" (Martha Graham, 1935), το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του '14 στο City Center της Νέας Υόρκης. Τον Ιούλιο του '14 αναβιώνει και παρουσιάζει το ίδιο έργο στο Ηρώδειο στα πλαίσια της παράστασης "The Graham/Greek Connection". Το ίδιο καλοκαίρι καλείται από τη Martha Graham Dance Company να αναβιώσει το "Panorama" με Τούρκους χορευτές στα πλαίσια των παραστάσεων της ομάδας στη Σμύρνη, για το International Izmir Festival.
Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας χορού "ΑΡΘΡΩΣΙΣ", με την οποία παρουσιάζει έργα της από το 2003.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2:00-4:00 | Σύγχρονο Graham: Όλια Τορναρίτου

H τεχνική της Martha Graham είναι η πρώτη τεχνική σύγχρονου χορού και δημιουργήθηκε από την ίδια στις αρχές του 20ου αιώνα με σκοπό να περάσει μέσα από το έργο της η ενέργεια του ζωντανού κόσμου. Εφηύρε μια νέα κινησιολογική γλώσσα και τη χρησιμοποίησε για να εκφράσει το πάθος, την οργή, την έκσταση αισθήματα συνυφασμένα με την ανθρώπινη κατάσταση. Την ανέπτυξε μέσα από ατελείωτους πειραματισμούς σε βασικές ανθρώπινες κινήσεις και τη θεμελίωσε στη διαρκή εναλλαγή της σύσφιξης(contraction)και χαλάρωσης(release)σε απόλυτο συνδυασμό με την εκπνοή και την εισπνοή. Πάνω σε αυτή τη βάση στήριξε ένα ολόκληρο λεξιλόγιο κινήσεων και δόμησε ένα μάθημα που αποτελείται από ασκήσεις πατώματος, κέντρου και κίνησης στο χώρο μέσα από τις οποίες οι χορευτές κινούνται δίνοντας οντότητα και στις τρείς διαστάσεις. Μέσα από κινήσεις αιχμηρές, γωνιώδεις, κοφτές, άμεσες με βάθος και εσωτερικότητα και με συνεχή εξάσκηση στην τεχνική ο χορευτής καταφέρνει να δυναμώσει το σώμα του, να το διαμορφώσει και να το πειθαρχήσει ενώ παράλληλα καταφέρνει να βρει την ελευθερία έκφρασης μέσα από την απόλυτη φόρμα.

Η Όλια Τορναρίτου είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού Άννας Πέτροβα και απόφοιτος του Martha Graham School of Contemporary Dance της Νέας Υόρκης.

Στη Νέα Υόρκη υπήρξε μέλος του "Analysis Dance Company" της Βαλιας Αλεξανδρατου από το 1996-2000 και το 1999 επιλέχθηκε να χορέψει στηναναβίωση του PANORAMA(1935) με το Martha Graham Dance Company στην χειμερινή σεζόν του στο Joyce Theatre της Νέας Υόρκης.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίδαξε την τεχνική της MARTHA GRAHAM στο κέντρο μελέτης χορού Ισιδωρας και Ραυμονδου Ντανκαν,στα εκπαιδευτήρια ΑΚΜΗ και στο ΙΕΚ ΑΞΙΑ,στο studio ΜΕΤΣΗΣ,στο studio DAN.C.CE στο οποίο διδάσκει μέχρι σήμερα,στην επαγγελματική σχολή χορού Μάρις Χατζημιχάλη στην οποία διδάσκει μεχρι σήμερα,στη δημοτική σχολή χορού Λεμεσού και στο φεστιβάλ χορού ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ στη Σύρο. Συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με τη σχολή της Κλαίρης Γουβιανάκη στο Ηράκλειο,Κρήτης και την Συν-κίνηση της Σοφίας Φαλιέρου στα Χανιά,Κρητης. Από τον Ιούλιο του 2014 διδάσκει ανελλιπώς στο φεστιβάλ DANCE DAYS CHANIA στα Χανιά,Κρήτης.Έχει επίσης οργανώσει σεμινάρια σε διάφορες σχολές χορού στη Κύπρο.

Το 2002 και το 2012 διορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στην επιτροπή των απολυτηρίων εξετάσεων των ιδιωτικών επαγγελματικών σχολών χορού για τον σύγχρονο χορό και το 2006 διορίστηκε απο το τμήμα Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ. ως αντιπροεδρος, στην γνωμοδοτική Επιτροπή Χορού για τις επιχορηγήσεις των επαγγελματικων ομαδων χορου στην Ελλαδα.

Από το Σεπτέμβριο του 2000 διδάσκει στη ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ την τεχνική της MARTHA GRAHAM στο φυτώριο,προπαρασκευαστικο και επαγγελματικό τμήμα της σχολής. Είναι υπεύθυνη πρόβων στην Hellenic Dance Company(επαγγελματική ομάδα χορού της κρατικής σχολής)σε παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό(Βρυξέλλες,Παρισι και Νεα Υορκη).
Από τον Ιούλιο του 2013 παρουσιάζει,στα πλαίσια των παραστάσεων "OPEN STUDIO" στο Black box της σχολης, DEMO της τεχνικής GRAHAM με τους τελειοφοιτους σπουδαστές της σχολης.Τον Φεβρουάριο του 2016 παρουσίασε το DEMO της τεχνικής GRAHAM που χορογράφησε η ίδια στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ,με ζωντανή μουσική, στα πλαίσια της παράστασης "Μουσική χωρίς Κώδικες".

Κυριακή 17 & 31 Μαρτίου 12:00 -1:45 | Κλασικό Μπαλέτο: Γιάννης Αντωνίου

Το μπαλέτο και η τεχνική του - μία καθαρή και λειτουργική αρχιτεκτονική για το σώμα.

Το μάθημα επικεντρώνεται στην επιστήμη που κρύβεται πίσω από την τεχνική του κλασσικού χορού. Στην αρχιτεκτονική, στην μηχανική και στις λειτουργίες του μπαλέτου πέρα από τις ιεραρχικές και στιλιστικές πτυχές του.
Μερικά από τα οφέλη που η κλασική τεχνική μπορεί να προσφέρει είναι: κατανόηση της κλασικής γραμμής, συντονισμός, μουσικότητα, κατανόηση των διαφορετικών ποιοτήτων κίνησης, αντοχή και ταχύτητα.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γιάννης Αντωνίου, σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης ΚΣΟΤ και στην συνέχεια με υποτροφία στη φημισμένη Σχολή της όπερας του Αμβούργου. Στη Γερμανία χόρεψε στις όπερες του Αμβούργου, Osnabruck, της Βόννης αλλά και σαν guest με το Underwegs Theater στην Χαιδελβέργη και με το member project του William Forsythe. Μετά από πρόσκληση του διάσημου χορογράφου Alonzo King ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής όπου χόρεψε σαν σολίστας με την ομάδα του Lines Ballet αλλά και την Όπερα του Σαν Φραντσίσκο και Sara Shelton Mann’s Contraband.
Το 1998 δημιούργησε τον καλλιτεχνικό οργανισμό KUNST-STOFF όπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής της τιμήθηκε με το Goldie Award. Ο Γιάννης Αντωνίου, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο χορογραφίας του Sacramento Ballet, εχει δημιουργήσει έργα για ομάδες χορού, όπερας και ταινίες και σαν έμπειρος δάσκαλος διεξάγει σεμινάρια και masterclasses σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Τα έργα του έχουν περιοδεύσει στις ΗΠΑ, στη νότια Αμερική και στην Ευρώπη με εξαιρετικές κριτικές. Το 2010 δημιούργησε τον Χώρο Τεχνών KUNSTSTOFF arts, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου δίδασκε ο ίδιος και άλλοι καλλιτέχνες με βάση τις εναλλακτικές μορφές άσκησης του σώματος για την αναγνώριση της προσωπικής έκφρασης και της σωματικής συνειδητότητας. Πρακτικές που χρησιμοποιεί είναι: κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός, performance practice, yoga, διαλογισμός, contact improvisation, new media και πολεμικές τέχνες.
Διακεκριμένοι καλλιτέχνες έδωσαν την παρουσία τους όπως η Meg Stuart, Julie Anne Stanzak, Sara Shelton Man, Tomi Paasonen, Jeremy Wade και Tony Rizzi. Εδω και 12 χρόνια συνεργάζεται με το Θέατρο Dock11 του Βερολίνου. Aπό το 2015 έχει την έδρα τoυ στην Αθήνα όπου ξεκίνησε το project Scale # 1:100 & Scale # 2:100 | Ο Λαβύρινθος της Κυψέλης με την υποστήριξη από τον Oργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης NEOΝ. Το τελευταίο του έργο Portrait of unknown man παρουσιάστηκε στο μουσείο Μπενάκη στο project AS ONE σε επιμέλεια του οργανισμού ΝΕΟΝ και ΜΑΙ (Ινστιτούτο Marina Abramović). Από το 2016 διδάσκει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ομάδας Companhia Instável στο Πόρτο της Πορτογαλίας και από το 2015 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος και δάσκαλος Μπαλέτου στην Επαγγελματική Σχολή Χορού, Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte. Από το 2018 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ΚΣΟΤ.