Στις 24 Ιουνίου θα αρχίσει η δίκη 16 προσώπων που κατηγορούνται ότι «επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση» της Τουρκίας υποστηρίζοντας διαδηλώσεις το 2013, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης αυτής, η οποία προκαλεί ανησυχία σε οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο δικαστήριο της Σηλυβρίας, στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Τουρκικό δικαστήριο δέχθηκε χθες το κατηγορητήριο ενός εισαγγελέα, ο οποίος ζητεί να επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης σ' αυτά τα 16 πρόσωπα που κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» επειδή υποστήριξαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της άνοιξης του 2013, γνωστές με την ονομασία «κίνημα του Γκεζί».

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται ο Καβαλά, ένας μαικήνας σεβαστός στους κύκλους των διανοουμένων στην Τουρκία και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Ο δημοσιογράφος Τζαν Νουντάρ, πρώην διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet ο οποίος έχει καταφύγει στη Γερμανία, περιλαμβάνεται επίσης στα πρόσωπα που θα δικασθούν, όπως και ο ηθοποιός Μεχμέτ Αλί Αλαμπορά.

Η καταστολή όσων έχουν εκφράσει κάποια συμπάθεια για το κίνημα του Γκεζί έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων απορρίπτουν τις «παράλογες» κατηγορίες και βλέπουν στη δίκη αυτή μια εκστρατεία εκφοβισμού εναντίον της κοινωνίας των πολιτών.