Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 είναι έτοιμα. Τα άρματα, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων (συντονιστής: Πέτρος Βρυώνης) με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο στην πανελλήνια εμβέλεια του θεσμού και την καθολική αποδοχή του και καταξίωσή του στην συνείδηση όλης της χώρας.

Τα άρματα συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική και συχνά καυστική διάσταση, ανταποκρινόμενα άμεσα τόσο στα μηνύματα και θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ιδωμένα από μια ανατρεπτική και χιουμοριστική οπτική γωνία όσο και στη διαχρονικότητα των μορφών του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχουν συνδεθεί με την μακρόχρονη ιστορία του.

Για μια ακόμη φορά θα προκαλέσουν την προσοχή και τον θαυμασμό την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 20.30 στην παρέλαση των αρμάτων αλλά και στην παραμονή τους στην πλατεία Γεωργίου, στην πρώτη εμφάνισή τους στο κοινό, το οποίο θα τα χαρεί από κοντά και θα φωτογραφηθεί μαζί τους, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 18.00 στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση και την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 14.00 στην Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2019.


ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το μεγαλόπρεπο και εντυπωσιακό άρμα του φετινού βασιλιά καρνάβαλου, που για μια ακόμα φορά την ιδέα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του υπογράφει ο Πέτρος Βρυώνης (υπεύθυνος του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων), σατιρίζει την αστική δημοκρατία, η οποία στηρίζεται στο δίπολο Σοσιαλοφλαουτίστες-Τυμπανοφιλελέ. Στη μέση (στο Κέντρο) Ο Καρνάβαλος με το σκήπτρο στο χέρι και πάνω σε αυτό την Αστική Δημοκρατία με τη μορφή κουκουβάγιας. Στο άλλο χέρι του ένας Παρλαπίπας με τη μορφή παπαγάλου που κρατά το μικρόφωνο τηλεοπτικού σταθμού, συμβολίζει τα τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Η αστική δημοκρατία γεννά τα τέρατα (άγρια ζώα αστικής ράτσας), που είναι σε ανεξέλεγκτη κατάσταση και βρίσκονται στο πίσω μέρος του άρματος. Πολλά τμήματα του Καρνάβαλου θα βρίσκονται σε πλήρη κίνηση παράγοντας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η σύνθεση συμπληρώνεται με τα γρανάζια της εξουσίας, που βρίσκονται σε κίνηση, αλλά και με τη ρητή επιγραφή: «Όχι άλλα ψέματα». Μια ομολογουμένως εξαιρετική σύνθεση και κατασκευή, με την οποία ο Πέτρος Βρυώνης συμπυκνώνει το ευθύ πολιτικό σχόλιο μέσα από μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική και σατιρική καρναβαλική δημιουργία.


Το άρμα της φετινής Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού, που θα υποδεχτεί την πανέμορφη Αναστασία Ψαρρού, η οποία θα μοιράσει χαμόγελα σε όλους στις παρελάσεις, αποτελεί και αυτό δημιουργία του Πέτρου Βρυώνη. Το άρμα της Βασίλισσας φέτος θα είναι η Ανάπτυξη με τη μορφή ενός εξωπραγματικού τέρατος, του γορίλα Κινγκ Κονγκ, που φορά στο λαιμό ένα περιδέραιο με νεκροκεφαλές αλλά και … ΔΕΗ, και που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.

Στο μπροστινό μέρος του άρματος μέσα από ντουλάπια και συρτάρια που ο γορίλας σαρώνει, ξεπηδούν οι συνέπειες της Ανάπτυξης: «ακραία φτώχια», «αύξηση ανεργίας», «ακρωτηριασμός μισθών και συντάξεων», «ξενιτεμός ολόκληρης  γενιάς νέων επιστημών», ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», «φορολογική αφαίμαξη λαϊκών στρωμάτων» κ.α.

Πίσω από τον γορίλα υπάρχει ένα φλεγόμενο ηφαίστειο και τα οικοδομήματα μιας πολιτείας, που συμβολίζει την φλεγόμενη Ευρώπη. Το κεφάλι του γορίλα θα κινείται και το στόμα με τα σουβλερά δόντια θα ανοιγοκλείνει. Μέσα στο ηφαίστειο θα υπάρχει ειδικός μηχανισμός, που θα δημιουργεί καπνούς που θα βγαίνουν από την κορυφή του. Τα οικοδομήματα της πολιτείας θα είναι φωτισμένα και η όλη δημιουργία θα παρουσιάσει ένα ανεπανάληπτο φαντασμαγορικό αποτέλεσμα. Όσο για την Βασίλισσα του Καρναβαλιού μας Αναστασία Ψαρρού θα χορεύει όρθια … στο χέρι του Κινγκ Κονγκ σε μια ελεύθερη καρναβαλική μεταφορά της ομώνυμης ταινίας.


Η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από την επιστροφή του άνθινου άρματος. Ο Νίκος Λιβάνης δημιούργησε ένα άρμα για τον ερχομό της Άνοιξης. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό άρμα, που θα υποδεχτεί την περσινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Όλγα Κατσάρα. Κεντρικό στοιχείο του άρματος είναι ένα τεράστιο παγώνι, ενώ υπάρχουν παγώνια και παπαγάλοι. Στο άρμα θα υπάρχουν 7 μικρά παιδιά, 3 εκ των οποίων θα βρίσκονται σε μια κούνια που θα αιωρείται από τις μύτες δύο παπαγάλων.

Η κατασκευή του άρματος με τις περίπλοκες συνθέσεις, τα γήινα χρώματα σε αποχρώσεις των πουλιών έγινε με φελιζόλ και θα υποδεχτεί 40000 γαρύφαλλα δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.

Η τελευταία φορά που είχε δημιουργηθεί από τον Δήμο άνθινο άρμα για το Πατρινό Καρναβάλι ήταν το 2010, ενώ η χρονιά, που δημιουργήθηκε το πρώτο μεταπολεμικό άνθινο άρμα, ήταν το 1952. Ήταν μια κατασκευή του ανθοκόμου Νικολάου Μαρούδα, που παρίστανε μια παγόδα. Στο κέντρο της μια γκέισα γοήτευε φίδι παίζοντας μαντολίνο.


«Πόλεμος και Ειρήνη» είναι ο τίτλος του δεύτερου άρματος, που δημιούργησε ο Νίκος Λιβάνης. Είναι ένα σατιρικό άρμα, που συμβολίζει τους πολέμους του οικονομικού κεφαλαίου, που γίνονται στο όνομα της παγκόσμιας ειρήνης. Τα οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τους πολέμους και την παραγωγή των όπλων.

Η ιδέα μεταφέρεται καρναβαλικά στο άρμα με τον κύριο «Κεφάλαιο», που βρίσκεται πάνω σε ένα τανκ έχοντας δεξιά και αριστερά δυο πυραύλους, να ρίχνει το καλάμι του ψαρεύοντας στα θολά νερά των συνειδήσεών μας και προσπαθώντας να πείσει ότι πολεμάμε για την ειρήνη. Στην άκρη του καλαμιού υπάρχει ένα στεφάνι ελιάς, που στεφανώνει το κεφάλι του λευκού αλυσοδεμένου περιστεριού (συμβόλου ειρήνης) με ανοιχτά τα φτερά του. Στο μπροστινό μέρος του άρματος κυριαρχούν τα χρώματα της ειρήνης και πίσω τα χρώματα του πολέμου. Τα υλικά είναι φελιζόλ, σίδηρο και χρώμα.


Οι δημοφιλείς ήρωες των παιδικών χρόνων ενέπνευσαν τον Δημήτρη Ντζουμάνη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του άρματος «Σούπερ Ήρωες». Μπροστά μπροστά ο Θορ ακολουθούμενος από τον Μπάτμαν, τον Σπάιντερμαν και τον Σούπερμαν και όλοι μαζί έχουν πάρει…παραμάζωμα τα…Υψηλά Καπέλα, τους έχοντες τα οικονομικά κεφάλαια. Πιο πίσω το Κάστρο της Πάτρας, που από τα χέρια του φεύγουν κεραυνοί. Στην μπροστινή πλευρά του άρματος ο Φάρος της Πάτρας, που συμβολίζει το θαλάσσιο μέτωπο και βρίσκεται πάνω σε ένα από τα … Υψηλά Καπέλα, έχει δεχτεί στο κούτελο το σφυρί του Θορ. Οι παιδικοί ήρωες εν δράσει κόντρα σε οικονομικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα σχόλιο για την ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου δοσμένο μέσα από την καρναβαλική σάτιρα, που δεν γνωρίζει περιορισμούς. Το υλικό είναι φελιζόλ βαμμένο με μια ιμπρεσιονιστική τεχνική με κουκίδες, που μοιάζει με κομφετί.

Τα παραπάνω άρματα μαζί με τα νέα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών: «Καρναβαλάκος», «Τοσοδούλα» (εμπνευσμένο από το ομώνυμο παιδικό παραμύθι) και «Κουτάβι», αποτελούν μια πλούσια σοδειά καρναβαλικών αρμάτων για τη φετινή χρονιά. Οι δημιουργοί του Καρναβαλικού Εργαστηρίου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τα σπουδαία έργα τους είναι έτοιμα να εκτεθούν στις καρναβαλικές παρελάσεις στα μάτια Πατρινών και επισκεπτών.

Τα άρματα θα πλαισιωθούν και από κάποια παλαιότερα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών. Ενώ δυναμική θα είναι και η παρουσία των πληρωμάτων, που στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα προσφέρουν πάνω από 20 άρματα

Ωστόσο οι περιγραφές και τα λόγια ωχριούν και απέχουν κατά πολύ από το ζωντανή καρναβαλική πραγματικότητα. Η συναρπαστική συνέχεια στους δρόμους της Πάτρας…