Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος (Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε.) πραγματοποίησε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 2-03-2019 στα Φιλιατρά και στις 3-03-2019 στην Κυπαρισσία.

Στην συνεδρίαση παρευρέθησαν πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς, μεταξύ των οποίων: η Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ), η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσιβέλας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Καλκαβούρας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περικλής Μαντάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Διονύσιος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Δημήτρης Τερζής, η  Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γκλιάτα, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Μεθώνης και ο πρώην Πρόεδρος Ελεγκτικής Επιτροπής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Επίσης στην συνεδρίαση παρευρέθησαν : η αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Γαργαλιάνων Δήμητρα Ψώνη, οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας Χρυσούλα Θεοδωροπούλου, Δημήτριος Καρυτινός και Σπυρίδων Χηνόπουλος και ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών Κωνσταντίνος Σαρματζής.

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης παρουσιάστηκε από την Ομοσπονδίας μας έρευνα αναφορικά με το ΑΕΠ, την απασχόληση, την ανεργία και τον τουρισμό στον νομό Μεσσηνίας. Έπειτα συζητήθηκαν τοπικά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Μεσσηνίας, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα από τους εκπροσώπους των τριών εμπορικών συλλόγων προς τους παρευρισκόμενους των αρμόδιων φορέων για καίρια θέματα και προβλήματα που ταλανίζουν την Τριφυλία με άμεσο στόχο την αποκατάσταση και την υλοποίησή τους.

Μείζον θέμα αποτελεί η κατασκευή του τμήματος του οδικού δικτύου της Ολυμπίας Οδού  και συγκεκριμένα ο δρόμος Τσακώνα – Καλό Νερό αλλά και ο δρόμος Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. Η σύγχρονη και ασφαλής σύνδεση της Μεσσηνίας με τους όμορους νομούς είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη καθώς θα επιφέρει σημαντική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στον νομό και ειδικότερα στην Τριφυλία.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας και της επέκτασης του σιδηρόδρομου, έγινε αναφορά για το λιμάνι της Κυπαρισσίας και της μη λειτουργίας του, επίσης αναφέρθηκαν στα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος, την ύδρευση και την αποχέτευση, καθώς και τον φωτισμό.

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαγενάς της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος ενημέρωσε για την εξέλιξη που υπάρχει στο θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, στο θέμα των κόκκινων δανείων, στο θέμα του ακατάσχετου τροφοδότη επαγγελματικού λογαριασμού καθώς και στο θέμα της αλλαγής του πλαισίου των εκπτώσεων. Ο Πρόεδρος επίσης ενημέρωσε ότι ξεκινάει η λειτουργία του γραφείο της Ομοσπονδίας ώστε να βοηθά στα νομικά και ασφαλιστικά θέματα που έχουν οι σύλλογοι. Επίσης με το Διοικητικό Συμβούλιο συζητήθηκαν προτάσεις όσον αφορά την χρηματοδότηση και την οργάνωση των συλλόγων προς το τριτοβάθμιο όργανο (ΕΣΕΕ). Τέλος, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τα εσωτερικά θέματα που απασχολούν την Ομοσπονδία.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ευχαρίστησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και τον Εμπορικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Γαργαλιάνων για την φιλοξενία τους και την συνεργασία τους για την πραγματοποίηση των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου και δήλωσαν αρωγοί και συμπαραστάτες στις προσπάθειές τους.