Το Βατικανό ανοίγει τα μυστικά του αρχεία για την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και για το Ολοκαύτωμα.

Αυτό αποφάσισε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος θα ανοίξει πλήρως τα μυστικά αρχεία που έχει το Βατικανό, όταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν ο Πίος ΙΒ’, κάτι που οι Εβραίοι επιδίωκαν εδώ και δεκαετίες.

Μάλιστα αρκετοί Εβραίοι είχαν κατηγορήσει το Βατικανό και τον Πίο, ο οποίος ήταν ποντίφικας από το 1939 έως το 1958, πως έκανε τα “στραβά” μάτια στο Ολοκαύτωμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς δεν το κατήγγειλε ποτέ ανοικτά.

Το Βατικανό έχει δηλώσει πως ο Πίος εργάστηκε αθόρυβα στο παρασκήνιο προκειμένου να διασώσει Εβραίους και να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης για πολλούς, περιλαμβανομένων των καθολικών που ζούσαν σε περιοχές της Ευρώπης υπό ναζιστική κατοχή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα αρχεία από το Βατικανό θα ανοίξουν στις 2 Μαρτίου του 2020 ανακοίνωσε ο Φραγκίσκος στην ομιλία του προς τα μέλη των Μυστικών Αρχείων του Βατικανού. Είπε πως «η Εκκλησία δεν φοβάται την Ιστορία», προσθέτοντας πως η κληρονομιά του Πίου αντιμετωπίστηκε με «κάποια προκατάληψη και υπερβολή».

Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές οργανώσεις στον κόσμο, χαιρέτισε την απόφαση. «Για περισσότερα από 30 χρόνια, η AJC καλούσε για πλήρες άνοιγμα των Μυστικών Αρχείων της Αγίας Έδρας από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο ραβίνος Ντέιβιντ Ρόζεν, ο Διευθυντής Διεθνών Διαθρησκευτικών Υποθέσεων της AJC.