Σημαντική αύξηση στις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα φανερώνουν στοιχεία που συγκέντρωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι γερμανικές επενδύσεις ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ, κεφάλαια που τοποθέτησαν στη χώρα συνολικά 120 επιχειρήσεις.

Αυτές οι επιχειρήσεις απασχολούν 27.000 εργαζόμενους και καταγραουν ετήσιο τζίρο της τάξης των 7,7 δισ. ευρώ -περίπου το 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών επικεντρώνεται στους τομείς των αγροδιατροφικών προϊόντων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, του τουρισμού, των logistics, της τεχνολογίας, της οργανωμένης λιανικής και των ασφαλειών.

Οι παραγωγικές επενδύσεις «μόνη διέξοδος για να γυρίσει σελίδα η χώρα»

Δεδομένου του ενδιαφέροντος Γερμανών επιχειρηματιών να επεκταθούν στην ελληνική αγορά, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδος, προκειμένου να διευκολύνει ανάλογες επιχειρηματικές δράσεις.

«Ασκώντας ρόλο καθοδηγητικό, αλλά και υποστηρικτικό, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στηρίζει επιχειρηματικές καθώς και επενδυτικές πρωτοβουλίες των Γερμανών στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της παραγωγής, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύει, τόσο την εγχώρια οικονομία, όσο και την απασχόληση σε μια αγορά, όπου η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι παραγωγικές επενδύσεις αποτελούν τη μόνη διέξοδο για να γυρίσει σελίδα η χώρα. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, επιδιώκει στρατηγικά την προσέλκυση Γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα μέσα από στοχευμένες δράσεις, θεωρώντας ότι θα δώσουν “πνοή” στην επιχειρηματικότητα της χώρας» δηλώνει ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης.

Ο κ. Μαΐλλης προσέθεσε ότι «η γερμανική επενδυτική παρουσία χρόνο με το χρόνο τονώνεται, ενισχύοντας τη γενικότερη προσπάθεια της Ελλάδας να διατηρήσει σε σταθερή τροχιά τον αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας της».

Θετική η «αυτοψία» και για το εμπόριο

Στο μεταξύ, βελτιωμένο καταγράφεται και το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθότι το 2018 σημείωσε ελαφρά αύξηση, φτάνοντας σε αξία τα περίπου 8 δισ. ευρώ.

Για την τόνωση των ελληνογερμανικών εμπορικών συναλλαγών, το επιμελητήριο, αναφέρει ότι κατά την τελευταία τριετία, υλοποίησε περί τις 900 επιχειρηματικές συναντήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της αγροτικής οικονομίας.

Ειδικότερα πέρυσι, διοργάνωσε πάνω από 80 εκδηλώσεις και δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 6.068 ενδιαφερόμενοι, ενώ πραγματοποίησε 5 επιχειρηματικές αποστολές από και προς τη Γερμανία και συνέχισε με τη διοργάνωση 4 ελληνικών επιχειρηματικών αποστολών σε μεγαλουπόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στους μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς απομακρυσμένων αγορών.

Παράλληλα, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στις μεγαλύτερες Διεθνείς Γερμανικές Εκθέσεις, αλλά και σε εκθέσεις άλλων εθνικών αγορών, που διοργανώνονται από γερμανικούς εκθεσιακούς οργανισμούς και για τις οποίες το επιμελητήριο είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και Κύπρο, το 2018 υποστήριξε τη συμμετοχή 488 Ελλήνων εκθετών και 9.975 εμπορικών επισκεπτών.

Ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, κ. Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντας τις εξωστρεφείς πρωτοβουλίες του φορέα, σημειώνει ότι «δυνατό όπλο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας αποτελεί η εξωστρέφεια. Η τόνωση των εξαγωγών είναι αυτή που θα μειώσει το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας και θα αυξήσει το ΑΕΠ με την εισαγωγή νέων κεφαλαίων στη χώρα». Προσθέτει, δε ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με ένα δυναμικό 800 μελών, προσβλέπει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και επιμένει με στοχευμένες ενέργειες ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας, ανοίγοντας διεξόδους προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.