Ο νόμος Κατσέλη μας τελείωσε και η κυβέρνηση έχοντας προχωρήσει σε συζητήσεις με τις τράπεζες, προωθεί την εφαρμογή ενός εξωδικαστικού μηχανισμού που, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, πρόκειται να αποτελέσει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από εδώ και στο εξής. 

Είναι πράγματι όμως έτσι; Ο νόμος Κατσέλη όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε την κυρία "ομπρέλα" προστασίας, χάρη στην οποία αρκετοί δανειολήπτες μπόρεσαν και γλίτωσαν την περιουσία τους από τα χέρια των τραπεζών, από την στιγμή που δεν μπορούσαν λόγω των νέων καταστάσεων που δημιούργησε η οικονομική κρίση να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους. 

Η διαφορά μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών λυνόταν μέσα από τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Πλέον όμως η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αναζητείται μέσα από τις διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των τραπεζών και των δανειοληπτών. Επί της ουσίας, δηλαδή, στην πράξη, οι τράπεζες είναι αυτές που θα αποφασίζουν. 

"Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί ένα τέχνασμα της κυβέρνησης που στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί και που στην ουσία αφήνει εντελώς απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, βγάζοντας την από κάθε ασφαλιστική δικλείδα που υπήρχε μέχρι σήμερα" τονίζει ο δικηγόρος Χρήστος Λιαρομμάτης για το θέμα. 

Σύμφωνα με τον κ. Λιαρομμάτη (ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έβγαλε εις πέρας την πρώτη απόφαση του νόμου Κατσέλη, το 2011) το νέο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών, είναι μία προσπάθεια που επιχειρείται από τα στελέχη της για να την βγάλει από το πολιτικό αδιέξοδο του όλου ζητήματος, μετά τις πιέσεις των εταίρων για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη. 

Στο τραπέζι η εμπορική αξία των ακινήτων

Πλέον μέσα από τις διαβουλεύσεις των τραπεζών και των δανειοληπτών η τιμή των ακινήτων θα ορίζεται μέσα από την εμπορική τους αξία αφού αυτό είναι που συμφέρει τις τράπεζες.

Η οικονομική ύφεση έχει ρίξει κατακόρυφα την εμπορική αξία των ακινήτων. Οι τράπεζες από την στιγμή που αναμένεται να έχουν το πάνω χέρι στις διαβουλεύσεις με τους δανειολήπτες θα ξεκινούν τις συζητήσεις τους με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία των ακινήτων.

"Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν την δυνατότητα να καθορίσουν την τιμή του ακινήτου στο 120% της εμπορικής τους αξίας". Ουσιαστικά, έτσι, το "ψαλίδι" στα δάνεια των δανειοληπτών θα είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με αυτό του νόμου Κατσέλη και κατά συνέπεια οι δόσεις θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, αλλά και θα είναι ακόμα πιο υψηλές.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα τίποτα

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι δανειολήπτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους και το ακίνητο να χάνεται μέσα από τα χέρια τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ο δανειολήπτης δεν πληρώσει την μια δόση του, αυτόματα πετάγεται εκτός μηχανισμού. 

"Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα πληρώνει η ίδια το 1/3 κάθε μήνα του ποσού της δόσης. Που θα τα βρει αυτά τα χρήματα όμως; Χρειάζεται να έχει στην διάθεση της ένα ποσό για τον σκοπό αυτό που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνει τα 200.00.000 ευρώ" τονίζει ο κ. Λιαρομμάτης και προσθέτει: 

"Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε φροντίσει να προχωρήσει στις συζητήσεις που είχε με τους εταίρους στην ανανέωση του νόμου Κατσέλη, έστω και με πιο αυστηρούς όρους. Ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός στην πράξη είναι ένα τίποτα".