Σάρκα και οστά πρόκειται να πάρει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η ανάδειξη ενός εκ των πιο αξιόλογων μνημείων που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, ενισχύοντας τον αρχαιολογικό στόλο της αχαϊκής πρωτεύουσας και συμβάλλοντας στην τουριστική δυναμική που χρειάζεται να αποκτήσει η πόλη άμεσα. 

Μιλάμε για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας, οι ανασκαφές για το οποίο έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, όμως σταμάτησαν στη μέση και δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να έχει μείνει στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού. Το βασικό ζητούμενο ήταν η χρηματοδότηση του όλου έργου, καθώς τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν βρέθηκαν οι οικονομικοί πόροι για να υλοποιηθεί. 

Πλέον, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά βρέθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ, με τα οποία θα προχωρήσει η αποκατάσταση και η ολοκλήρωση της ανάδειξης του ανασκαμμένου τμήματος του Ρωμαϊκού Σταδίου Πάτρας.

Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε μέσω του ειδικού προγράμματος Ελληνοϊταλικής συνεργασίας, μετά από σχετική πρόταση που έγινε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα. Τα χρήματα προέρχονται από το Interreg Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020 και έχει διάρκεια 36 μήνες.

Ήδη έχει υπάρξει η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας απολογιστικά και με αυτεπιστασία. Το έργο της ανάδειξης του Ρωμαϊκού Σταδίου της Πάτρας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. 

Οι εργασίες που θα γίνουν για το μνημείο αφορούν την δομική αποκατάσταση του μνημείου, την εκπόνηση γεωτεχνικής έρευνας για τη βελτίωση του εδάφους, την μελέτη αντιστήριξης των πρανών, τον καθαρισμό επιφανειών, τον φωτισμό του με τέτοιο τρόπο που να το αναδεικνύει, αλλά και την δημιουργία πινακίδας και έντυπου ενημερωτικού υλικού. 

Θυμίζουμε ότι το Ρωμαϊκό Στάδιο βρίσκεται μπροστά από τον πεζόδρομο της Ηφαίστου, σε μία από τις ομορφότερες συνοικίες και γειτονιές της Πάτρας. 


Λίγα λόγια για το μνημείο

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην el.wikipedia το Ρωμαϊκό στάδιο της Πάτρας, πολλές φορές αποκαλείται και Αμφιθέατρο-στάδιο ή Θέατρο, είναι ερείπια του ρωμαϊκού σταδίου της ρωμαϊκής Πάτρας. 

Βρίσκεται στο σημερινό κέντρο Πάτρας δίπλα στο ρωμαϊκό ωδείο που επίσης διασώζεται, και καταλαμβάνει μεγάλη έκταση κάτω από πολυκατοικίες κι άλλα κτίσματα, ενώ μέρος του , η ανατολική πλευρά, έχει αποκαλυφτεί. Το στάδιο διασωζόταν μέχρι το 1870 όπου τότε επάνω του κατασκευάστηκαν οικίες για να αποκαλυφθεί πάλι την δεκαετία του 90.

Το στάδιο από τις αρχαιολογικές έρευνες φαίνεται ότι θεμελιώθηκε επί βασιλείας του Δομιτιανού γύρω στο 80 - 90 π.Χ. φέρεται να ήταν δώρο του αυτοκράτορα στην πόλη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την δημιουργία ρωμαϊκής αποικίας σε αυτή.

Στο στάδιο γίνονταν αθλητικοί αγώνες τα Καισάρεια, όπου συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα. Έχουν βρεθεί επιγραφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για αθλητές που νίκησαν στους αγώνες.

Μέρος των Καισαρείων εκτός τα αγωνίσματα ήταν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Από ψηφιδωτά και αγάλματα είναι επιβεβαιωμένο ότι στην ρωμαϊκή Πάτρα γίνονταν αγώνες μονομάχων και πιθανότερο είναι να γίνονταν στο στάδιο.