Η Ανταρκτική είναι έτοιμη να "αποχωριστεί" ένα μεγάλο κομμάτι της. Σύμφωνα με τη NASA, πρόκειται για τράπεζα πάγου, όπως ονομάζονται, και θεωρείται ιδιαίτερο φυσικό πολικό φαινόμενο.

Οι τράπεζες πάγου δημιουργούνται από τις συνεχείς χιονοπτώσεις που φέρεται να παραμένουν σχετικά σταθερές για εκατομμύρια χρόνια. Η συγκεκριμένη είναι η Τράπεζα Πάγου Brunt στην Ανταρκτική και όταν θα αποκοπεί θα σχηματίσει ένα παγόβουνο 1709 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μέγεθος είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι θα έχει δυο φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης!

Η NASA δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένα πότε θα γίνει αυτό αλλά το συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται στην θάλασσα Γουέντελ νότια της Νότιας Αμερικής. έχει δυο τεράστιες ρωγμές οι οποίες θα μεγαλώσουν και τελικά θα αποκοπεί. Η πρώτη ρωγμή εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο βόρειο μέρος του και συνεχίζει να μεγαλώνει προς τα ανατολικά. Η άλλη, έχει ξεκινήσει από το κέντρο του και κινείται βόρεια και ήταν σταθερή επί 30 χρόνια αλλά πλέον μεγαλώνει κατά 2,5 μίλια το χρόνο.


Η Τράπεζα Πάγου Brunt το 1986


Η Τράπεζα Πάγου Brunt το 2019

Όταν αυτές οι δυο συναντηθούν, το κομμάτι αυτό θα αποκοπεί από την στεριά. Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για όσους εργάζονται στην Τράπεζα Πάγου Brunt που πήρε το όνομά της από έναν διάσημο μετεωρολόγο. Εκεί, βρίσκεται μια μεγάλη βάση που φιλοξενεί επιστήμονες από την Βρετανία και οι έρευνές τους αφορούν την ατμόσφαιρα και το διάστημα. Λόγω των φόβων για την ασφάλεια των επιστημόνων ο συγκρκειμένος σταθμός έχει κλείσει δυο φορές τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλαγών στην σύσταση του πάγου.

Φωτογραφίες: NASA