Ένα έργο που θα δώσει άλλον αέρα στο θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα και έξω από την Πάτρα, είναι αυτό της επέκτασης της Προαστιακού στην Κάτω Αχαΐα. 

Πρόκειται για ένα έργο που παίρνει σάρκα και οστά αφού μέχρι τον Μάη η γραμμή θα έχει λειτουργήσει και έτσι το καλοκαίρι είναι σίγουρο ότι θα δώσει ζωή στη δυτική Αχαΐα και στις παραλίες της περιοχής.

Το τρενάκι του Προαστιακού φτάνει πλέον στην Κάτω Αχαγιά, περνώντας μέσα από παραθαλάσσια χωριά και περιοχές που το είχαν ξεχάσει αυτόν τον τρόπο μεταφοράς εδώ και χρόνια. 

Περιοχές όπως τα Βραχνέικα, τα Τσουκαλέικα, τα Καμίνια, ο Αλισσός και άλλες εξυπηρετώντας έτσι και τους κατοίκους που μένουν προς τα δυτικά της Πάτρας. 

Το τρενάκι θα ενώνει την ανατολική πλευρά της Πάτρας, με την δυτική της πλευρά, φτάνοντας έως το κέντρο της Δυτικής Αχαΐας, την Κάτω Αχαγιά. Μέχρι τώρα ο Προαστιακός ξεκινούσε από τον Άγιο Βασίλειο και έφτανε έως τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα. Πλέον μετά την έλευση του σύγχρονου ηλεκτροκίνητου τρένου ο αστικός σιδηρόδρομος θα ξεκινάει από το Ρίο και συγκεκριμένα από τον Καστελόκαμπο. 

Όλα αυτά τα χρόνια το τρενάκι του Προαστιακού αγαπήθηκε από τους κατοίκους, του Αγίου Βασιλείου, του Ρίου, του Καστελόκαμπου και δεκάδων ακόμα συνοικιών, έξω από την πόλη, αφού βρήκαν σε αυτό μία φθηνή και γρήγορη διαδρομή για να μπαίνουν στο κέντρο. Πλέον αναμένεται να αποκτήσει ακόμα περισσότερους φίλους.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει στο patrasevents.gr o προϊστάμενος του τμήματος ΟΣΕ της Πάτρας, Πολιτικός Μηχανικός Χρήστος Οικονόμου, ο χρόνος που θα κάνει το τρένο από τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα στον σταθμό της Κάτω Αχαγιάς, θα είναι γύρω στα 28 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και τις ενδιάμεσες στάσεις. 

Ένα έργο αναγκαίο

Καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι ο Προαστιακός, αλλάζει τις συνθήκες και το ύφος των μέσων μαζικής μεταφοράς για τους Πατρινούς, ενώνοντας το ένα άκρο με το άλλο.

Πρόκειται για ένα έργο λοιπόν που ήταν εξαρχής αναγκαίο και έπρεπε να υλοποιηθεί από την στιγμή που η Πάτρα έχει μεγαλώσει και έχει εξαπλωθεί, τόσο στα ανατολικά, όσο και δυτικά, με το τρένο να υπακούει στην κατεύθυνση που παίρνει η πόλη ως ένα σύγχρονο αστικό μητροπολιτικό κέντρο για όλη την περιφέρεια της. 

Ο νέος Προαστιακός θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τόσο τους εργαζόμενους που εργάζονται στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ, όσο και τους παραθεριστές που επιλέγουν για να κάνουν το μπάνιο τους σε μία από τις γνωστές παραλίες στα δυτικά της Πάτρας.

Πολλαπλά τα οφέλη

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου, ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις προκειμένου να υπάρχει λεωφορειακή ανταπόκριση από την διασταύρωση Σκάγια μέχρι την ΒΙ.ΠΕ. 

Σε ότι αφορά τους τουρίστες ο Προαστιακός θα διευκολύνει την δυναμική τουριστική στις περιοχές αυτές, ενώ πέρα από αυτό αναμένεται να παίξει και σημαντικό ρόλο στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου της Πάτρας. "Είναι συμπεράσματα που έχουμε μέσα από την εμπειρία μας και την λειτουργία του Προαστιακού στις ανατολικές περιοχές της πόλης" τονίζει ο κ. Οικονόμου. 

"Η επέκταση του προαστιακού για όλους εμάς στον ΟΣΕ σημαίνει μεγαλύτερη εξυπηρέτηση περισσότερων επιβατών με σημαντικά και ποικίλα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες".