Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας: "Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά των πρωτοβάθμιων σωματείων στην ιδιωτική εκπαίδευση να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των αποδοχών μας (για ωρομίσθιο 13,36 €) και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας στα Φροντιστήρια Μέση Εκπαίδευσης (ΦΜΕ) και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ), οι οποίες έχουν από το 2012 μετατραπεί σε συνθήκες γαλέρας. Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία των εργοδοτών (ΟΕΦΕ), κάνει αγώνα δρόμου όχι μόνο για να αποτρέψει την υπογραφή ΣΣΕ που θα βελτιώνει τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας μας, αλλά προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο να επιδεινώσει τις υπάρχουσες.

Συγκεκριμένα

Εδώ και 7 χρόνια οι εργαζόμενοι στα ΦΜΕ και ΚΞΓ εργάζονται χωρίς ΣΣΕ, διαπραγματευόμενοι ατομικά τους όρους και τις αμοιβές της εργασίας τους. Η αντεργατική-μνημονιακή νομοθεσία υπονόμευσε πλήρως και στην ουσία κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο κλάδου και επαγγέλματος. Οι εργοδότες δημιούργησαν συνθήκες γαλέρας, συμπίεσαν τα ωρομίσθια προς όφελός τους και σε βάρος των εργαζόμενων του κλάδου, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης. Μάλιστα, μέχρι το 2016 πολλοί συνάδελφοι μας υπέγραφαν ατομικές συμβάσεις με ωρομίσθιο 3,5 ευρώ και χωρίς ωράριο εργασίας εκπαιδευτικού (δηλαδή με αναγωγή σε πενθήμερο, 40 ώρες εργασίες).
Ο νόμος 4415/2016 όρισε 21 ώρες εργασία την εβδομάδα ως πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών των φροντιστηρίων και το κατώτατο ωρομίσθιο σε 6,7 ευρώ. Προφανώς το κατώτατο αυτό ωρομίσθιο δεν αντιστοιχεί στις απώλειες των εργαζόμενων του κλάδου (αν αναλογιστεί κανείς πως η τελευταία πανελλαδική συλλογική σύμβαση προέβλεπε 11,09 ευρώ) και στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ενώ εναρμονίζεται με τον μνημονιακό κατώτατο μισθό βάσει του οποίου προκύπτει το ωρομίσθιο.
Στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με την παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ανάμεσα στις ομοσπονδίες εργαζομένων (ΟΙΕΛΕ) και εργοδοτών, οι εργοδότες:
 δεν πρότειναν καν συγκεκριμένο ωρομίσθιο αλλά κάνουν λόγο για αντιστοιχία με τον κατώτατο μισθό των (επί της ουσίας 3,5 ευρώ!!!)
 δεν αναγνωρίζουν στους καθηγητές τους ωράριο εκπαιδευτικού (επί της ουσίας 40ωρο!!!)
 προτείνουν την απόλυση χωρίς αποζημίωση για όποιον εργαζόμενο «προκαλεί με τις πολιτικές του θέσεις», «δυσχεραίνει τη λειτουργία του φροντιστηρίου με τη συνδικαλιστική του δράση», «δεν είναι άρτια ενημερωμένος γύρω από το γνωστικό του αντικείμενο»
ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι οι εργοδότες έφτασαν στο σημείο να κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εκδικάζεται στις 19/3/2019, προκειμένου να ακυρωθεί η εφαρμογή του Νόμου 4415/2016 και της εφαρμοστικής εγκυκλίου του, για να ακυρωθεί η εφαρμογή του ωραρίου 21 ωρών και να επιστρέψει το ωρομίσθιο από τα 6,7 στα 3,5 ευρώ.

Να μην περάσει ο μεσαίωνας που θέλουν οι εργοδότες!

Καμιά υποχώρηση στην αντεργατική μνημονιακής πολιτική της κυβέρνησης

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ωρομίσθια 13,36 ευρώ και όλα τα σύγχρονα δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο και παλεύουμε για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο που να καλύπτει τις ανάγκες μας
Καλούμε σωματεία, φορείς, ενώσεις γονέων σε συμπαράσταση στον αγώνα μας!
Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις και ενημερώνουμε την κοινωνία

Καλούμε πανεκπαιδευτική συγκέντρωση-πορεία από το εργατικό κέντρο το Σάββατο 2/3 στις 12:30 ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση".