Έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 89 ετών, ο Γερμανοαμερικανός πιανίστας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, Αντρέ Πρέβιν, ο οποίος απέσπασε τέσσερα Όσκαρ κατά τη διάρκεια της καριέρας του πέθανε χθες, Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η IMG Artists, η εταιρεία που τον εκπροσωπούσε.

Ο πιανίστας ήταν επίσης γνωστός για τον γάμο του με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μία Φάροου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και υιοθέτησε άλλα τρία, από τα οποία η Σουν-Γι έγινε αργότερα η σύντροφος του σκηνοθέτη Γούντι Άλεν.

Τα αίτια του θανάτου δεν διευκρινίστηκαν.

Ο εβραϊκής καταγωγής Αντρέας Πρίβιν, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1929 στο Βερολίνο και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1939 με την οικογένειά του για να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο μουσικός διέπρεψε στο Χόλιγουντ ως δεξιοτέχνης στη μουσική διασκευή και συνθέτης, μια συνεργασία που επισφραγίστηκε με τέσσερα 'Οσκαρ για τις ταινίες "Gigi" ("Ζιζί" /1958), "Porgy and Bess" ("Πόργκι και Μπες" / 1959), "Irma la Douce" ("Η Τροτέζα" /1963), "My Fair Lady" ("Ωραία μου Κυρία" /1964).

Ο συνθέτης Τζον Ουίλιαμς, που έγραψε τη μουσική του "Star Wars", εξήγησε σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC αφιερωμένο στον Πρέβιν ότι ο γεννημένος στο Βερολίνο μουσικός επηρέασε βαθιά την τέχνη του.

Ο Πρέβιν υπέγραψε επίσης πολλά κλασικά κομμάτια, κυρίως κονσέρτα και όπερες, όπως η όπερα «Λεωφορείον ο Πόθος» που χαιρετίστηκε από τους κριτικούς και το κοινό καθώς ανέβηκε σε πολλές πόλεις.

Ως διευθυντής ορχήστρας διηύθυνε πολλά σπουδαία μουσικά σύνολα, όπως η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.