Ο Δρ. Μιχάλης Πετρόπουλος, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων θα μας μιλήσει για τη

"Συμβολή της Αχαΐας στη γέννηση Δωρικού ρυθμού".

Σύμφωνα με τις αρχαίες γραπτές πηγές η Αχαΐα ήταν αμέτοχη στα κρίσιμα γεγονότα που σημάδεψαν τον Ελληνισμό στην αρχαιότητα, όπως π.χ. στους μεγάλους πολέμους, τους Περσικούς ή τον Πελοποννησιακό. Η περιθωριοποίηση αυτή της Αχαΐας είχε ως αποτέλεσμα οι αρχαίοι συγγραφείς να αναφέρονται λίγες φορές στην ιστορία της και ακόμη λιγότερο στα πολιτιστικά επιτεύγματά της.

Το κενό αυτό στις γνώσεις μας ήλθε να αποκαταστήσει η αρχαιολογία, δηλαδή η ιστορική επιστήμη, η οποία, μέσω των υλικών καταλοίπων της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπληρώνει, διορθώνει ή γράφει εξαρχής την ιστορία ενος τόπου.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτιστική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας ήταν η Αρχιτεκτονική, μία μορφή τέχνης που έστεκε ισότιμα και δυναμικα δίπλα στις άλλες, όπως στη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μικροτεχνία, την αγγειοπλαστική, κλπ. Η έκπληξη των ανασκαφών ήταν τεράστια, αφού αποδείχθηκε ότι η Αχαΐα είχε μεγάλη συμβολή στη γέννηση του δωρικού ρυθμού, του κατεξοχήν Πελοποννησιακού πολιτιστικού προϊόντος, η οποία έως τότε δεν υπολογιζόταν στις πιθανές περιοχές δημιουργίας του αρχιτεκτονικού αυτού ρυθμού.

Μία συγκεκριμένη περιοχή της Αχαΐας, η οποίοα από τις ανασκαφές φαίνεται ότι έπαιξε και άλλους σημαντικούς ρόλους στα πολιτιστικά και πολιτικά πράγματά της, είχε την τύχη να δει να κτίζονται, σχεδόν σε όλες τις πόλεις της επικράτειάς της, σημαντικοί αρχαίοι ναοί κατά τη Γεωμετρική Εποχή και πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο μισό του 8ου αι. π.Χ. (750-700 π.Χ.).