Στην προσπάθεια αποκέντρωσης του αθλήματος της χειροσφαίρισης από τις δύο μεγάλες αστικές μεγαλουπόλεις ης χώρας η ΕΑΠ/ΟΧΕ οριοθέτησε την πόλη των Πατρών, ως κέντρο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει με την συνεργασία του συλλόγου Α.Ε. Πάτρας Ακαδημία των Σπορ που όρισε ως εκπρόσωπό του τον αντιπρόεδρο της και αντιπρόεδρο της ΤΕΧ Πελοποννήσου Κώστα Διαμαντόπουλο και το ΠΕΑΚ Πάτρας με την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου στο Κουκούλι ως "σπίτι του χάντμπολ" της Δυτικής Ελλάδος. Η όλη προσπάθεια θα έχει την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος δια του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου. Συντονιστής της δράσης θα είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής ανάπτυξης Πελοποννήσου-Λουτρακίου της ΕΑΠ/ΟΧΕ Γιάννης Παπαγιαννόπουλος.

Οι ομοσπονδιακοί προπονητές ανάπτυξης σε συνεργασία με τους αντίστοιχους ομοσπονδιακούς προπονητές ανάπτυξης περιφερειών της ΕΑΠ/ΟΧΕ, κ.κ. Ιωάννη Παπαγιαννόπουλο (Πελοποννήσου-Λουτρακίου), Σοφία Αμπεριάδου (Ηπείρου) και Νικόλαο Πέρρο (Κέρκυρας), θα πραγματοποιήσουν διάφορες δράσεις και αναπτυξιακά τουρνουά αθλητών – τριων υποδομών, προπονήσεις και αγώνες αντίστοιχων κλιμακίων και ομάδων της Δυτικής Ελλάδος, για επιλογή αθλητών – τριων που θα πλαισιώσουν τις αντίστοιχες εθνικές ομάδες, ενώ διαμέσου αυτού του προγράμματος αθλητές-τριες και σύλλογοι της χειροσφαίρισης θα παίξουν μεταξύ τους και θα έρθουν σε επαφή για πρώτη φορά, μιας και αγωνιστικά οι ομάδες τους ανήκουν σε διαφορετικές ενώσεις και στα ηλικιακά αντίστοιχα πρωταθλήματα δεν αγωνίζονται ως αντίπαλοι σχεδόν ποτέ. Επίσης εκατοντάδες παιδιά θα φιλοξενηθούν και θα γνωρίσουν την Πάτρα και τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ.

Οι δράσεις ξεκινούν την Κυριακή και ομάδες παίδων, παμπαίδων Α΄ και Β΄ και μίνι αγοριών – κοριτσιών από το Αγρίνιο και τον σύλλογο της Προοδευτικής Αγρινίου θα έρθουν στην Πάτρα και θα αγωνισθούν με αντίστοιχες ομάδες των Πατρών της Ακαδημίας των Σπορ και του Ολυμπιακού.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής ανάπτυξης Πελοποννήσου-Λουτρακίου της ΕΑΠ/ΟΧΕ και συντονιστής του προγράμματος Γιάννης Παπαγιαννόπουλος δηλώνει:

"Αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο άθλημα μας οργανωμένα και αποσκοπεί στην αναβάθμιση των υποδομών της χειροσφαίρισης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος με μελλοντικά θετικά αποτελέσματα για το άθλημα. Το κυριότερο είναι ότι μέσα από τις δράσεις του προγράμματος αθλητές-τριες της χειροσφαίρισης που τους χωρίζει η θάλασσα, Κέρκυρα, Πάτρα με την Δυτική Ελλάδα θα γνωριστούν μεταξύ τους θα έρθουν αγωνιστικά αντίπαλοι ίσως και για πρώτη φορά και σίγουρα μελλοντικά τόσο οι αθλητές – τριες όσο και το άθλημα, μόνον κέρδη θα έχουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΠΕΑΚ Πάτρας για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου στο Κουκούλι, καθώς και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου για την πολύτιμη στήριξη τους στις δράσεις του προγράμματος, γιατί τα οφέλη δεν θα είναι μόνον για το άθλημα αλλά και για την Πάτρα γενικότερα με ότι αυτό συνεπάγεται διαμέσου του αθλητικού τουρισμού".