Την έντονη ανησυχία της Βρετανίας έχουν προκαλέσει οι αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε δηλώσεις της σήμερα κάλεσε τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Το Πακιστάν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και κατέρριψε σήμερα δύο ινδικά μαχητικά, δήλωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι, μία ημέρα αφού ινδικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους μέσα στο Πακιστάν για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1971.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί βαθιά για τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν και απευθύνει επείγουσα έκκληση για αυτοσυγκράτηση στις δύο πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε η Μέι στο Κοινοβούλιο.

«Είμαστε σε τακτική επαφή με τις δύο χώρες, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για διάλογο και διπλωματικές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα. Εργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους , επίσης μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε η Μέι στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ δήλωσε στο Κοινοβούλιο πως θα μιλήσει με τους Ύπατους Αρμοστές της Ινδίας και του Πακιστάν αργότερα το απόγευμα για να καλέσει τις χώρες τους να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Στο μεταξύ, Πακιστανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μόνο ένας Ινδός πιλότος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δύο πιλότοι έχουν συλληφθεί και ένας εξ αυτών έχει τραυματιστεί.

«Μόνο ένας πιλότος βρίσκεται υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό», ανέφερε ο υποπτέραρχος Ασίφ Γκάφουρ σε ένα τουίτ πάνω από μια φωτογραφία που δείχνει προφανώς τον αιχμαλωτισθέντα πιλότο, το αεροσκάφος του οποίου καταρρίφθηκε νωρίτερα σήμερα.