Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης παραβρέθηκε την Τετάρτη 27 Φλεβάρη στα Δικαστήρια όπου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των 215 εργαζομένων συμβασιούχων με οκτάμηνα Κοινωφελούς Εργασίας.

Η υπόθεση εκδικάστηκε και η απόφαση αναμένεται στις αρχές Μάρτη.

Ο Δήμαρχος Πατρέων αμέσως μετά το Δικαστήριο σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων που αγωνίζονται για μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι γνωστές τόσο οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου  όσο και οι κινητοποιήσεις μας. Θυμίζουμε την μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας Πάτρα – Αθήνα με το κεντρικό αίτημα: «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα».

Τα 836 άτομα που εργάστηκαν στο Δήμο μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ κοινωφελούς εργασίας 8 μηνών, προσέφεραν  σημαντικό έργο στην πόλη μας.

Η  Δημοτική Αρχή συμμετείχε στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους στον ΟΑΕΔ, και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην κινητοποίηση στα  Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και στη Βουλή, όπου κατατέθηκαν τα αιτήματά τους σε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Στήριξε τα δίκαια αιτήματά τους για παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όταν τελειώσει το πρόγραμμα.


Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι με την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανέδειξε το θέμα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: « (…) η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η μη ικανοποίηση ελαχίστων αιτημάτων, όπως αυτό των οκταμηνιτών κοινωφελούς εργασίας για μια μικρή παράταση της εργασίας τους, να κάνουν Χριστούγεννα, να μπουν στο ταμείο ανεργίας, να ολοκληρωθούν οι εργασίες τους στους Δήμους που έμειναν ημιτελείς, (…) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση των δραστηριοτήτων των Δήμων στους επιχειρηματικούς ομίλους.».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά των εργαζομένων. Μετά την άρνηση της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που είχαν, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για την συνέχιση της εργασίας τους. Δυστυχώς δεν είχαν όλες οι αιτήσεις την ίδια αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να απορριφθούν.

Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα ήταν παρούσα σε όλες τις εκδικάσεις και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εργαζομένων στην δουλειά τους.

Ζητήσαμε από το υπουργείο χρηματοδότηση για τη μισθοδοσία τους. Δεν έχουμε λάβει απάντηση, όπως δεν έχουμε λάβει απάντηση και στο αίτημά μας για συνάντηση για αυτό το θέμα.

Θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να είχαν σήμερα πληρωθεί, αν δεν είχαμε σαφή έγγραφη υπόδειξη από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση προϋπολογισμού. Μετά από αυτήν την εξέλιξη,  προχωράμε ήδη σε αναμόρφωση ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τον Μάρτιο για όλο το διάστημα που εργάζονται.

Το τελευταίο διάστημα κάποιοι ‘’όψιμοι υπερασπιστές’’ των εργαζομένων, αφού επί χρόνια στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές που προκαλούν την φτώχεια και την ανεργία, αφού  με δηλώσεις και επερωτήσεις στην Βουλή καταφέρονταν κατά των εργαζομένων, τώρα, προεκλογικά, υπερασπίζονται δήθεν τους εργαζόμενους. Να γνωρίζουν όλοι αυτοί πως ο πατραϊκός λαός θυμάται,  βλέπει και κρίνει.

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

Είμαστε με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους».

Στα Δικαστήρια επίσης παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Δημήτρης Πελεκούδας, Χρήστος Κορδάς, Βασίλης Θωμόπουλος, Παύλος Στάμος και δημοτικοί σύμβουλοι.